Pretraživanje tekstova
Odličan je za doručak, primenu u kulinarstvu, a u narodnoj medicini se koristi kod upale grla, kašlja i protiv sluzi u plućima.
Iglice bora su nam dostupne tokom cele zime, a pored mirisa one su izuzetno lekovite. Bogate su vitaminom C, a odlično su sredstvo za iskašljavanje. Možemo ih iskoristiti da napravimo medni rastvor koja se koristi u kulinarstvu i narodnoj medicini uz konsultaciju sa lekarom.
Ublažava upalu grla, smiruje kašalj i uklanja sluz iz disajnih organa. Ona nije isto što i borov med, ali zadržava ista lekovita svojstva i ukus.
Najteži deo je da sakupimo borove iglice sa drveta koje raste što dalje od saobraćajnica. Mogu da se koriste i iglice drugih četinara, ali treba izbegavati tisu, jer ima otrovna svojstva za ljude, i neke sorte ukrasnih borova koji mogu izazvati pobačaj kod trudnica.
Nakupljeni rukovet iglica obradite. Odsecite im donji deo kojim su vezane za drvo i zatim operite. Ostavite da se ocede i posušite od kapljica vode. S njima napunite tri četvrtine staklene tegle, a zatim prelijte medom po vašem izboru.
Ako želite ukus limuna dodajte koju kriškicu ovog citrusa. Dugom kašičicom promešajte kako bi uklonili zaostali vazduh. Kada se malo slegne dodajte još meda da potpuno sve prekrije i dobro zatvorite teglu. Ostavite nekoliko dana do nekoliko sedmica, oko 40 dana. Povremeno okrenite teglu nekoliko puta kao bi izmešali sadržaj.
Med će da promeni boju, a spreman rastvor se procedi i čuva u čistoj tegli. Možete ga dodavati u čaj, napitke, jesti za doručak ili koristiti za pripremu kolača.
Kod kašlja ili upale grla uzima se kašika ili ujutro radi preventive uzmete po kašičicu. Koristi se i za obloge vrata kod grlobolje.
Tagovi
Med Borove iglice Medni rastvor Med od bora
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Posledice mraza u zasadima kruške, šljive i jabuke u knjaževačkom selu Jakovac.