Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovite biljke
  • 22.09.2018. 12:30

Lekovito bilje najefektivnije kao preventiva

Postoje čajevi lekovitih biljaka koje odmah pokazuju blagotvorno dejstvo, kao čaj za želudac, dok je za neke potrebno više nedelja da bi se osetilo olakšanje.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.669
  • 61
  • 0

Da su biljke iz prirode, sa planina, iz šuma, sa livada, pa čak i iz našeg dvorišta lekovite nema dileme, ali problem nastaje onda kad ne znamo kako da ih upotrebimo. Uz pravilnu recepturu, vrlo je važno i vreme upotrebe pojedinih čajeva od lekovitih biljaka. Goran Jukić sakupljanem, sušenjem i prodajom čajeva, melema, kapi i krema od lekovitog bilja bavi se preko 25 godina, a poručuje da alternativna medicina može biti najuspešnija ako se na pravi način i u pravo vreme primenjuje.

"Svi kažu kako se okreću tome, međutim kako vide reklamu ili tekst u nekim novinama o nekoj biljci, odmah dolaze kod mene da traže čaj od te biljke. Ljudi nemaju neki kontinuitet u korišćenju i osim za neke biljke za koje se i ja iznenadim koliko su uspešne, stvar je više u preventivi. Drugi problem nastaje kad hoće da piju čaj dva-tri dana i da očekuju da im odmah bude bolje, a 'vuku' pojedine zdravstvene probleme jako dugo”, objašnjava Jukić.

Čajevima je potrebno različito vreme da deluju

Goran Jukić lekovite trave sakuplja najviše na obroncima Valjevskih planina, odakle i potiče, a određene dobija od kolega, koje retke biljke nalaze na Svrljiškim planinama i na Staroj planini. Postoje čajevi lekovitih biljaka koje odmah pokazuju blagotvorno dejstvo, kao čaj za želudac, dok je za neke potrebno više nedelja da bi se osetilo olakšanje. Hajdučka trava, rastavić, žalfija, breza, nana, maslačak su biljke koje su najčešći sastavni deo čajeva za mnoge bolesti. Jukiću najviše traže one za bakterije.

Jukić
Najviše se traže čajevi protiv bakterija

"Najviše mi traže čajeve za probleme sa želucem, muškarci čajeve za probleme sa prostatom, žene za ciste na jajnicima, upale i slično. Dosta njih mi traži protiv bakterija u mokraći, protiv ešerihije, na primer. Takav čaj, čiji recept čuvam već 15 godina, sadrži rastavić, kleku i razne semenke. Potrebno ga je piti dva puta po dva dana u razmaku od 15 dana, onda odete uradite kontrolu i vidite", uvereva naš sagovornik.

Herba derm krema najprodavanija

Na štandu Gorana Jukića, koji posećuje mnoge manifestacije u regionu, možete naći i razne kapi i masti za probleme sa kožom, krvotokom, venama.

"Kapi su jako dobre za probleme sa masnoćom u krvi, sa želucem, rešavaju probleme sa cirkulacijom. Na primer, Babin zub kapi, prave se od posebne biljka koja raste na Staroj planini, dobra je za muške probleme, a naučno je dokazano da utiče na pokretljivost spermatozoida, a mogu da piju i žene kod problema sa začećem. Kesten je za vene, poznato je da blagotvorno deluje na krvotok. S druge strane, neven masti i kreme dobre su za vene, za ranice, hemoroide, ekceme. Moj najprodavaniji proizvod je Herba derm krema koja se dobro pokazala za sve kožne problem. Ona ima nevena, hajdučke trave, kamilice, lavande. Rađena u prirodno ceđenom ulju, to je prirodni vosak", priča Jukić.

Kapi
Babin zub kapi prave se od posebne biljka koja raste na Staroj planini

Jukić objašnjava da pojedinim korisnicima čajevi i melemi nisu pomogli, je ih najčešće nepravilno primenenjuju. Ponavlja da su čajevi najdelotvorniji kada se koriste kao preventiva. Lekovite biljke treba tražiti na višim nadmorskim visinama, koje nisu izložene zagađenjima, a to je takođe jedan od uslova za delotvornost lekovitih trava.


Tagovi

Lekovite biljke Čaj Goran Jukić Valjevo Prevencija Babin zub kapi Herba derm krema


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...