Porodica Tumbas iz Kupusine uspešna je u svom poslu, jer svake proizvodne godine urade plan sa otkupljivačima.
Porodica Tumbas iz Kupusine kod Apatina bavi se proizvodnjom mlevene začinske paprike i sušenog luka, ali i lekovitog bilja. Gizela Tumbas zadužena je za deset tona paprike, koliko se godišnje preradi. Kaže da do sada nije bilo problema oko prodaje. Međutim, da bi što racionalnije iskoristili sušaru i obezbedili posao za desetak radnika, pokrenuli su i proizvodnju lekovitog bilja.
"Radimo ehinaceu, artičoku i melisu. Preradimo otprilike oko deset tona sušene ehinacee. Što se tiče melise, ovo nam je prva godina, ali očekujemo negde oko sedam tona. Od artičoke, koju prerađujemo u sirovom stanju, jer je ne sušimo, očekujemo oko pet do pet i po tona na godišnjem nivou", kaže Atila Tumbas za RTS.
Osim radnika i supruge, u ovom poslu mu pomažu i dva sina. Uspeh je rezultat planiranja, jer svake proizvodne godine urade plan sa otkupljivačima sa kojim ugovaraju proizvodnju i dogovore količine koje će otkupiti. Na taj način na vreme mogu da planiraju setvu. Ipak, ne planiraju veće površine, jer lekovito bilje otkupljuje tek šest odsto otkupljivača.
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi