Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekoviti bosiljak
  • 07.12.2020. 14:00

Lekovito seme bosiljka može se koristiti za razne namene

Pre upotrebe semenke je potrebno namočiti u vodi 15 minuta. Pomažu kod infekcija, problema sa probavom, urinarnim tegobama, prehlade, gripa, astme, depresije, popravljaju raspoloženje i daju dugotrajni osećaj sitosti.

Foto: Depositphotos/StephanieFrey
  • 448
  • 21
  • 0

O bosiljku i lekovitosti koju ima mnogo toga je rečeno, ali je kod nas njegovo seme skoro nepoznanica. Od davnina se koristi u ajurvedskoj i kineskoj medicini, a poslednjih decenija sve više postajemo svesni pozitivnog delovanja malih, crnih semenki. Osim što se primenjuje u lekovite svrhe, sve više se upotrebljava i u gastronomiji.

Mirisni i sveti bosiljak

I pored toga što pripadaju istom rodu, trebalo bi da razlikujemo mirisni (Ocimum basilicum) i sveti bosiljak (tulsi Ocimum sanctum). Listovi mirisnog varijeteta glatki su i njegovo seme se češće koristi u pripremanju jela kojima daje specifičan ukus i miris. Od njega se pravi esencijalno ulje. Listovi svetog bosiljka su pufnasti, a cvetovi ljubičasti. Njegovo seme više se koristi u pripremi lekovitih preparata.

Za predstojeće hladne dane, uzgajajte bosiljak u kućnim uslovima

Semenke su mu male, crne i veoma slične onima kod čie. Kao i čia, bosiljak takođe usvaja vodu i bubri. Stvara želatinoznu masu. Zbog te osobine, koristi se za zgušnjavanje napitaka i jela.

Sadržaj korisnih materija u njemu zavisi od uslova uzgajanja, kvaliteta zemljišta na kome raste biljka, vremenskih prilika, termina berbe, uslova tokom sušenja i skladištenja. Bogato je gvožđem, omega 3 mastima, vlaknima, proteinima, flavonoidima i drugim korisnim materijama.

Dobar kao zamena za jaja

Zahvaljujući svom sastavu izuzetno je korisno kod poboljšavanja imuniteta. Deluje protiv virusa, gljivica i bakterija. Zahvaljujući bogatstvu vlakana, pozitivno deluje na bakterije koje žive u našim crevima i na taj način pomažu regulisanje probave i umanjuju nadimanje. Semenke natopljene u vodi oslobađaju vlakna koja deluju laksativno, ubrzavaju metabolizam, ublažavaju stomačne grčeve i pomažu kod ostipacije. Korisne su i u lečenju infekcija, upale bešike i vaginalnih upala.

Bosiljak – biljka kraljevskog mirisa

Seme bosiljka ne upija vodu obilno kao što to je to slučaj kod čije. Količina vode koju mogu upiti je manja. Obično se samo preliju i sačeka se 15 minuta dok se ne upije vlaga, a višak iznad želatinoznog sloja se odlije. Stvorena želatinozna masa može se koristiti kao zamena za jaja.

Trudnicama se ne preporučuje njihova konzumacija jer smanjuju nivo estrogena. Naučna istraživanja dokazala su da reguliše i nivo šećera u krvi, posebno kod osoba obolelih od dijabetesa tip 2.

Semenke pre upotrebe natopiti u vodi

Koriste se za lečenje prehlade, gripa i astme. Veoma su blagotvorne u borbi sa stresom i pomažu kod mentalnog umora, migrene, a kod depresivnih osoba popravljaju raspoloženje.

Kada se konzumiraju, daju dugotrajan osećaj sitosti. Zbog ove osobine koriste ih ljudi koji žele da smršaju, ali i oni koji su izloženi intenzivnom radu ili pešačenju.

Od semena mirisnog bosiljka proizvodi se ulje koje se može upotrebiti kod zarastanja rana, posekotina i kožnih infekcija. Ovo seme uvek treba prvo natopiti u vodi. Na taj način oslobađaju se i aktiviraju brojne korisne materije, koje deluju lekovito na naš organizam.


Tagovi

Seme bosiljka Uzgoj bosiljka Lekovitost bosiljka Kvalitet zemljišta Mirisni bosiljak Sveti bosiljak Popravlja raspoloženje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u