Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirijska ruža - hibiskus
  • 18.07.2018. 14:00

Lepota cveta koji traje samo jedan dan

Mnogi ga imaju u svojim dvorištima, ali malo ko zna da je reč o jednoj od najrasprostrenjenijih vrsta na planeti - hibiskusu. To je biljka zanimjive istorije i možda najviše simbolike u celom svetu. Poznatiji kao kineski slez ili japanska ruža, hibiskus ima preko 200 varijeteta iz familije slezova - Malvaceae. Kod nas je napoznatiji pod imenom sirijska ruža.

Foto: Magdalena Nenković
  • 4.453
  • 30
  • 0

Na našim prostorima viđamo ga pored ograda. Najzastupljeniji su dvorišni grmovi, načičkani stotinama ljubičastih cvetova. Bogato cvetanje prati isto tako i bogata istorija i simbolika. Hibiskus vodi poreklo sa prostora današnje Indije i Kine, a Evropu je stigao 1731. godine sa biolozima, istraživačima iz Azije.  U tropskim i suptropskim krajevima raste u divljini, dok se na evropskom kontinentu neguje kao ukrasna biljka. Vlasnici malo znaju o zanimljivim značenjima i istoriji te neobične biljke čiji cvet traje samo jedan dan.

Najčešće gajena vrsta kod nas je Hibiscus syriacus ili sirijska ruža. Reč je o baštenskom listopadnom žbunu, koji raste do 5 metara visine i cveta od juna do septembra u najrazličitijim bojama. Kod nas je ova biljka u dvorištima prepoznatljiva po ljubičastoj boji cveta.

Zašto je dobro imati sirijsku ružu?

Sirijska ruža ne zahteva preteranu negu. Ima mnogo ukrasnih formi. Pogodna je za pojedinačnu i grupnu sadnju, a naročito za žive ograde. Raste veoma brzo, pa tokom godine može da udvostruči visinu. Odgovara mu svetlo ili polusenovito mesto i humusno, dobro drenirano zemljište. Lako podnosi sušu, ali ga pred cvetanje treba obilno zalivati. Otporan je na niske temperature, a orezuje se krajem zime i početkom proleća. U pejzažnoj hortikulturi baštenski hibiskus se koristi za formacije ili žive ograde. Životni vek mu je oko 50 godina. Istina je da njegov cvet nema miris, ali obilato cveta i svoje nedostatke nadoknađuje raskošnim izgledom cveta.

Kod nas je ukrasna, a na drugim kontinentima korisna

Jedna vrsta hibiskusa, nazivana kanaf  koristi se za proizvodnju papira. Na Karibima se Hibiscus sabdariffa koristi kao povrće i za proizvodnju čajeva i džema. U Meksiku ga koriste za proizvodnju jamačanske vode, popularnog pića specifične boje i ukusa. U Egiptu i Sudanu je rasprostranjena karkada, čaj dobijen od hibiskusovih latica. Koristi se i u kozmetičkoj industriji, a u prošlosti  neki narodi su njegovo cveće poklanjali bogovima.

Na japanskom hibiskus znači nežan, a na korejskom besmrtnost

Cvet za najviše simbolike u svetu

Žuti cvet hibiskusa je na državnoj zastavi Havaja. Venčić od hibiskusa poklanja se državnim zvaničnicima i turistima u znak dobrodošlice.  Na japanskom jeziku naziv hibiskus znači nežan. A za Kineze hibiskus ili kineska ruža ima različita značenja. Neki ga povezuju sa bogatstvom i slavom, a neki njegov nežan cvet povezuju sa mladošću.

U Južnoj Koreji, hibiskus je nacionalni simbol i viđa se na nacionalnim amblemima i obeležjima. Kod njih cvet ove biljke znači  besmrtnost. Za venčanja je to večna ljubav, a u ratu - nepobedivost ratnika. U Maleziji hibiskus je nacionalni cvet. Predstavlja život i hrabrost i nalazi se na njihovoj nacionalnoj valuti.

Cvet  koji poručuje - iskoristi dan!

Hibiskus se naziva i cvet jednog sata. Veruje se da kada vam neko pokloni hibiskus poručuje vam da iskoristite priliku, odnosno da uživate u svakom trenutku života. Istina je da cvet hibiskusa traje samo jedan dan, ali uvele već sutradan zamenjuju drugi. I tako sve do jeseni.

Foto: Magdalena Nenković


Tagovi

Sirijska ruža Hibiskus Cveće Čaj Dvorišni grm Pejzažna arhitektura Hortikultura Simbolika


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]