Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sakupljanje lekovitog bilja
  • 17.10.2018. 18:00

Ljubav prema lekovitom bilju pretvorila u posao koji donosi zaradu

Mira Živković, već više od 10 godina, na području Pive, sakuplja lekovito bilje. Tim poslom je, kako tvrdi, počela da se bavi iz nužde, nakon što je ostala bez posla u državnoj administraciji. Živkovićeva je ljubav prema prirodi i lekovitom bilju pretvorila u porodični posao kojim se danas bave svi članovi njene porodice.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 530
  • 23
  • 0

Ekonomista po struci, Mira Živković, već više od 10 godina, na području Pive, sakuplja lekovito bilje. Tim poslom je kako tvrdi, a prenose Novosti, počela da se bavi iz nužde, nakon što je ostala bez posla u državnoj administraciji, a njenoj porodici je bila neophodna finansijska podrška. Živkovićeva je ljubav prema prirodi i lekovitom bilju pretvorila u porodični posao, kojim se danas bave svi članovi njene porodice. Mira ističe da sada radi ono što voli i pri tom uspeva pristojno i da zaradi.

Crna Gora bogata lekovitim biljkama

Mada poslednjih godina interesvanje za prirodne i zdrave preparate raste, i dalje je potrošačima, a naročito beračima lekovitog bilja, potrebno obrazovanje. Mira živković naglašava da se na tržištu može naći mnogo čajeva i lekovitog bilja za koje ne znamo da li su pravilno ubrani, sabirani i sušeni, pa samim tim ne mogu imati ni svojstva koja se tim biljkama pripisuju. Živkovićeva napominje da je Crna Gora kao zemlja bogata lekovitim biljkama. Prema zvaničnim podacima, njih je preko 3.000, ali Mira navodi da bi o bilju trebalo da se vodi više računa da bi se očuvao i njegov kvalitet.

Priroda ima lek za sve

Živkovićeva objašnjava da posao sakupljanja lekovitog bilja, sabiranje, sušenje pa onda i prodaja, nije nimalo lak. On zahteva mnogo energije i vremena. Iako veruje da medicina kao nauka može da pomogne različitim oboljenjima i slučajevima, Mira prednost, ipak, daje prirodi i prirodnim preparatima. Ona veruje da priroda ima lek za sve bolesti, dodajući da treba koristiti što manje industrijskih proizvoda i jednostavno živeti u skladu sa prirodom.

Ljubav prema lekovitom bilju gaji od detinjstva

Paleta proizvoda koje Živkovićeva proizvodi je široka. Tu su: čajevi, tinkture, ulja, vina od kupine i borovnice, razni pčelinji proizvodi u kombinaciji sa lekovitim biljem. Ljubav prema prirodi i lekovitom bilju, Mira gaji još od detinjstva, kada je sa bakom iz komšiluka išla u berbe. Kada je prvi put videla kičicu i pitala kako se zove, baka joj je rekla da se u narodu ta biljka zove "hiljadarka", jer leči hiljadu bolesti. Da je bakin naziv za kičicu opravdan, govori i verovanje da njen latinski naziv, eritrea centarijum (Erythraea Centarium) potiče od reči centum i aurum i znači lek koji vredi stotinu zlatnika.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Lekovito bilje Čajevi Tinkture Mira Živković Piva Crna Gora


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]