Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lobularia maritima
  • 26.05.2017. 18:45

Lobularija donosi miris meda u dvorište

Lobularija je ukrasna cvetnica, koja je veoma dekorativna i otporna. Cvetovi imaju intenzivan miris meda, a cveta do kasne jeseni.

Foto: PollyDot / Pixabay
  • 8.103
  • 65
  • 1

Lobularija (Lobularia maritima) vodi poreklo sa Mediterana i Kanarskih ostrva, gde se često susreće kao divlja forma, a poznata je pod mnogim nazivima: primorska lobularija, alisum, gromotulja, snežnik, medeni cvet, rušeljka, kamenita trava.

Iberis i lobularija su veoma slični po izgledu i po zahtevima, zbog toga se ove dve različite biljke mogu naći pod istim imenom.

Veoma dobro prekriva površine gde je uzgajamo, dekorativna je i otporna. Zbog svojih osobina je postala veoma cenjena u cvećarstvu.

Biljka prekrivena cvetovima

Stabljika lobularije dostiže visinu do 40 cm, listovi su dugački i špicasti. Stvara mnogo sitnih cvetova. Skoro cela biljka je prekrivena cvetovima koji mogu biti beli, rozi, žuti ili ljubičasti.

Lobularija se lako uzgaja i dosta je otporna na mraz. Odlikuje se razvučenim periodom cvetanja, od ranog proleća do kasne jeseni. Intenzivan miris cvetova podseća na miris meda. Često se uzgaja na kamenjarima, u saksijama, žardinjerama, visećim saksijama ili između ploča koje formiraju staze.

Lobularija voli sunčana mesta

Mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje, ali se najčešće uzgajaju jednogodišnje forme.

Za setvu ili sadnju lobularije potrebno je izabrati sunčane položaje, jer će na tim mestima intenzivno cvetati, i ph neutralan supstrat. Posađenu lobulariju redovno zalivati vodom sobne temperature. Ukoliko je voda hladna i ako biljke pate od nedostatka vlage, cvetanje će biti slabije. Ne podnosi zabarivanje, jer je osetljiva na trulež korena. Zalivati tek kada se zemlja osuši.

Za dobro cvjetanje potrebno je da se đubri svakih desetak dana. Najbolje je kombinovati zalivanje i đubrenje.

Setva pod folijom

Pre setve dobro je potopiti seme u pripremljen biostimulator. To će pospešiti klijanje i nicanje.

Setvu u sandučićima obaviti u jarčiće međusobne udaljenosti od dva centimetra. Seme se prekrije tanjim slojem supstrata. Kako bi se održavala vlažnost površine, potrebno je sandučić ili saksiju prekriti folijom ili navlaženim papirom.

U optimalnim uslovima, temperatura vazduha od 16ºC do 20ºC, posle četiri do osam dana pojaviće se mlade biljke. Folija ili vlažan papir se uklanjaju čim primetimo da biljčice niču. Nastaviti sa negom i kada biljčice razviju dva do tri lista. Presaditi ih u pojedinačne saksijice. Mogu se u jednu saksijicu posaditi dve do tri biljke zajedno.

Prikraćivanje - podmlađivanje

Odrasle bijke formiraju grm visine 15 cm i širine do 30 cm. Nakon cvetanja, vrhove biljke je potrebno prikratiti, kako bi intenzivirali ponovno cvetanje. Tokom leta mogu prestati sa cvetanjem i tada se cela biljka prikrati (ošiša) kako bi se u jesen podmladila i ponovo cvetala.

Sadnja sredinom maja

Na otvorenom se seju ili sade na stalno mesto od sredine maja, kada prođe opasnost od kasnih mrazeva. Setva lobularije se može vršiti u dužem vremenskom periodu. Za veoma ranu proizvodnju i prodaju, seme se seje već u novembru. Za ovu setvu potrebno je imati zatvorene, grejane prostore. Setva se obavlja i tokom marta, aprila.

Biljka lobularije stvara veliki broj semenki, koje su smeštene u tobolcima. Veoma je sklona samozasejavanju i jednom posejana ili posađena - sama se obnavlja. Seme zadržava klijavost tri godine.

Veoma često se kombinuje sa drugim jednogodišnjim biljkama, kao što je petunija.

Odaberite omiljenu lobulariju

U prodaji se mogu naći različite lobularije, koje se razlikuju po krupnoći i boji cvetova:

  • "Snow Princces" - odlikuje se izrazitom snežno-belom bojom cvetova, obilno cveta;
  • "Snow Crystals" - još jedna lobularija belih cvetova, ali su njeni cvetovi najkrupniji;
  • "Easter Bonnet" - nešto niže visine do 15 cm, ali formira veoma zbijen grm. Boja cvetova je crvena ili purpurna;
  • "Alice" - ova lobularija se odlikuje malom visinom, odličan je pokrivač tla, nije za viseće saksije i žardinjere. Boja cvetova može biti bela, plava, ljubičasta i u svim prelaznim nijansama.

Za lobularije je karakteristično da su one belih cvetova mnogo otpornije i da više cvetaju.

Foto: PollyDot / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]