Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja i nega
  • 29.05.2017. 16:00

Magnolija - ukras parkova

Magnolija je ukrasna biljka koja cveta pre nego što olista. Cvetanje traje od maja do septembra.

Foto: Danijela Plavšić
  • 915
  • 27
  • 0

Magnolija lat. Magnolija grandiflora ima preko 240 cvetnih vrsta, a ovo su neke: M. grandiflora, M. acuminata, M. amazonica, M. grandis, M. aromatica, M. balansae, M. sargentiana itd. Poreklo vodi iz Azije i Severne Amerike, a ime je dobila po francuskom botaničaru Pjeru Magnolu (Pierru Magnolu).

Izgled magnolije

Ova ukrasna biljka cveta pre nego što olista, a cvetanje traje od maja do septembra. Njena lepota ogleda se upravo u cvetovima, koji mogu biti ljubičasti, rozi, beli ili žuti. Krupni su i blagog mirisa.

Plodovi ove biljke su zbirni i podsećaju na šišarku. Listovi su kožasti, krupni, zeleni i takođe dekorativni. Rastom dostiže visinu i do pet metara. Najčešće se oblikuje u grm, mada može biti i stablo.

Zahteva duboko, umereno vlažno zemljište sa manje kreča. Otporna je na niske temperature, voli izloženost direktnom suncu, ne voli senu. Osetljiva je na jake vetrove, pa je treba zaštiti ili izbeći sadnju u takvom području.

Sadnja i orezivanje

Sadi se u aprilu. Pošto se koren formira u površinskom sloju, sadnju obaviti plitko. U protivnom, duboka sadnja može dovesti do sušenja i propadanja cele biljke. Sadnja se može obaviti i u jesen, ali se preporučuje u proleće. Cveta već nakon godinu dana sadnje.

Razmnožava se reznicama, što je češći slučaj i u praksi, ali i iz semena. Nije zahtevna biljka što se tiče orezivanja, ali blago orezivanje je potrebno radi postizanja i održavanja željenog oblika. Prilikom orezivanja svakako odstraniti oštećene grane i isprepletene grane. Poželjno je velike rezove zaštiti kalemarskim voskom, jer je magnolija podložna infekciji.

Ne preporučuje se okopavanje oko biljke, baš zbog plitkog korena, jer se okopavanjem može oštetiti i dovesti do sušenja, niti se preporučuje sadnja bilo kakvog drugog cveća oko debla.

Foto: Danijela Plavšić


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]