Ujedno je i vredan sastojak u ishrani, poznat kao "divlji radić". Njegovi blago gorki listovi, posebno ako su ubrani pre cvetanja, izvrsno se uklapaju u razne salate i jela.
Maslačak, trajna samonikla biljka sa snažnim vretenastim korenom, perastim listovima i zlatnožutim cvetovima, jedna je od najprepoznatljivijih biljaka u našem okruženju. Osim što krasi livade i polja, vredan je sastojak u ishrani, poznat kao "divlji radić". Njegovi blago gorki listovi, posebno ako su ubrani pre cvetanja, izvrsno se uklapaju u razne salate i jela.
Sa svojim zlatnožutim cvetovima, nije samo prepoznatljivi ukras livada i njiva – on je i ključan izvor hrane za pčele i druge oprašivače. Ova skromna biljka igra važnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže, pružajući pčelama nektar i polen u vreme kada su drugi izvori hrane retki.
Lat. Taraxacum officinale jedan je od prvih cvetova koji se pojavljuju u proleće, često već u martu te je posebno važan za pčele u rano proleće, kada su drugi izvori hrane još retki. Ima visoku nutritivnu vrednost jer mu je nektar bogat šećerima, dok polen sadrži proteine i druge hranljive materije potrebne za razvoj pčelinjih legla.
Izuzetno je važan za pčele zbog svojih karakteristika:
Kako možemo pomoći pčelama i maslačku? Smanjite korišćenje herbicida jer oni uništavaju maslačak i druge korisne biljke, smanjujući dostupnost hrane za pčele.
Posadite ga u bašti: Ako imate baštu, razmislite o tome da ostavite malo prostora za maslačak i druge samonikle biljke. Podržite ekološku poljoprivredu koja ne koristi štetne hemikalije, što pomaže očuvanju pčela i drugih oprašivača. Jer oni su savršen tim u prirodi. Dok maslačak pruža hranu pčelama, pčele oprašuju biljke, održavajući ekološku ravnotežu.
Cenjen je u tradicionalnoj ishrani i lekovitim svrhama. Njegovi listovi, bogati vitaminima (A, C, K) i mineralima (gvožđe, kalijum), imaju blago gorak ukus koji podseća na radič. Zbog toga se često naziva "divlji radić".
Listovi se mogu dodati u salate, smutije ili kuvana jela. Najbolji su ako se beru pre cvetanja, kada su najnežniji i najmanje gorki. Cvetovi su mu takođe jestivi i mogu se koristiti za pripremu čajeva, sirupa ili čak maslačkovog vina.
Koren se može sušiti i koristiti za pripremu napitaka koji podstiču probavu.
Koristi se u narodnoj medicini vekovima zbog svojih brojnih lekovitih svojstava:
Ako želite da ga koristite u ishrani, važno je da pratite nekoliko pravila: Birajte čista mesta: Izbegavajte branje uz puteve ili na mestima gdje se koriste pesticidi.
Berite mlade listove. Listovi su najukusniji i najnježniji pre cvetanja. Pre upotrebe, listove i cvetove dobro operite kako biste uklonili prašinu i nečistoće.
Dakle, maslačak nije samo lep cvijet koji krasi naše livade – to je i vredna biljka koja može obogatiti našu ishranu i zdravlje. Sledeći put kad ga ugledate, razmislite o tome da ga dodate u svoj jelovnik i iskoristite njegove brojne prednosti.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor