• Ukrasno bilje
  • 17.11.2021. 14:00

Medinila - veličanstvena tropska lepotica

Medinila je jedno od najelegantnijih cveća koje se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru. Njena veličanstvenost se ne skriva samo u imenu, nego i u prekrasnim cvetovima čije cvetanje ulepšava proleće i leto.

Foto: Depositphotos/AmediDidda
  • 178
  • 17
  • 0

Medinila (Medinilla magnifica), tropska je biljka. Ime je dobila prema španskom službeniku Hose de Medinila i Pineda, dok magnifika znači veličanstvena. U drugim jezicima naziva se ružičasto grožđe, filipinska orhideja, ružičasti fenjer. U svom prirodnom okruženju, koje uključuje Javu, Malajski poluostrvo, Filipine i Sumatru, medinila raste kao manji grm.

Pripada porodici Melastomataceae, u koju se ubrajaju mnoge cvetne vrste poreklom sa Madagaskara, Tihog okeana i jugoistočne Azije. Medinila stvara metlice cvetova koji podsećaju na grozdove sitnog grožđa koji daju lep kontrast tamnozelenom lišću. Neke vrste imaju raskošne brakteje pri bazi cvetnih grozdova koji podsećaju na latice.

Njihovo cvetanje počinje u proleće i leto, a traje oko tri meseca. Sjajni, mesnati i ovalni listovi, prekriveni belim žilama, dugi su do 30 cm. Visina same biljke nije velika, doseže do jednog metra. Kao i orhideja, u tropskim šumama raste kao epifit, u šupljinama drveća.

Ne voli niže temperature 

Kao biljka tropskih krajeva, supstrat treba biti dobre drenaže i pH između 4 i 5, stoga joj je potrebno tlo bogato humusom i tresetom. Za povećenje drenaže može se dodati perlit. Uzgaja se kao sobna biljka, ali zbog zahteva za vlažnošću, idealniji je prostor terasa ili zaštićeni prostor. Iz tog razloga, dobra je odluka investirati u ovlaživač prostora. Drugo rešenje je smeštanje posude sa biljkom na plitku podlogu prekrivenu kamenčićima. Ako se na biljci primete smeđe mrlje ili savinuti listovi, to je znak da je zrak presuh. Za vreme leta, medinili se svakako treba omogućiti boravak na otvorenom. Uzgojem u zatvorenom prostoru, uspeva u toplom i vlažnom okruženju.

Neće tolerisati temperature ispod 10°C, najbolje joj odgovaraju između 17 do 25°C. Uslovi koji bi trebalo da preovaladavaju većinu vremena su topli dani uz dovoljno indirektnog osvetljenja, uz noći između 16 do 21°C. Hladnije noćne temperature omogućuju stvaranje većeg broja cvetova.

Uzgoj nije posebno težak ako joj se ispune njeni zahtevi. Iako voli osvetljenje, potrebno je izbjegavati direktno popodnevno sunce. Tokom perioda cvetanja, potrebno je otkidati uvenule cvetove kako bi se podstakao rast novih cvetova, ali i kontrolisao njen rast. Zimi, ali i leti, treba biti zaštićena od jačeg strujanja vazduha.

Supstrat može biti umereno vlažan, ali ne i premokar, posebno tokom zime. Zalivanje ne treba da bude češće od jednom nedeljno tokom razvojnog razdoblja, tako da može tek kad se osuši supstrat.

Razmnožavanje u proleće 

Listove možete povremeno osvežiti finom maglicom. Pri tome se treba pripaziti da se ne nakvase cvetovi, kako se ne bi oštetili. Đubrenje je u doba cvetanja, kada se dodaje fosforno ili đubrivo za orhideje. Presađivanje treba biti tek nakon cvetanja. To je ujedno i odlično vreme za razmnožavanje jer se na taj način, deljenjem postojeće biljke, može dobiti nove biljke. Kada posuda postane premala, medinila se može podeliti i presaditi u nove posude.

Razmnožavanje je u proleće, čime se povećavaju šanse za ukorenjivanje. Uzima se reznica biljaka starih minimalno dve do tri godine, dužine oko 15 cm. Reznica sa najmanje dva listića, umače se u rastvor sa hormonom rasta. Umota se u vlažnu mahovinu i sačeka da pusti koren. Nakon par nedelja, može da se presadi u supstrat.


Tagovi

Medinila Medinilla magnifica Epifit Sobno bilje Ukrasno bilje


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.