Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvećarstvo
  • 09.03.2017. 14:15

Moderna cvećarska proizvodnja

Piroška Farago iz Temerina pre više od 25 godina počela je sa proizvodnjom cveća kao hobijem, a danas, zajedno sa svojom porodicom, ima jednu od najobilnijih cvećarskih proizvodnji na teritoriji cele Vojvodine. Ima moderne objekte iz Francuske i koristi hidroponske stolove.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.314
  • 87
  • 0

Piroška Farago iz Temerina pre više od 25 godina počela je sa proizvodnjom cveća kao hobijem, a danas, zajedno sa svojom porodicom, ima jednu od najobilnijih cvećrskih proizvodnji na teritoriji cele Vojvodine.

"Imamo nešto više od 3.000 natkrivenih kvadrata. Sve se greje, proizvodnja se menja iz godine u godinu, isprobavamo sve nove vrste. Ipak, balkonske vrste najviše radimo, kao što su muškatle, surfinije", kaže Piroška.

Radnici zaposleni za stalno

Koliko je značajna proizvodnja ove porodice, govori podatak da su još pre 10 godina zaposlili radnike i to u za stalni radni odnos. Tako su obezbedili dovoljno radne snage, a mnogi od njih još uvek su tu. Trenutno ih je osam.

Osim o radnicima, Faragovi vode brigu i o kvalitetu cveća, ali veliku ulogu igra i cena. Zbog toga se trude da dobiju kvalitet po najboljoj ceni.

Moderni objekti

Piroška sitnije cveće, poput petunija, izbegava, jer ne postoji potražnja. Fokusirana je na ređe cvetne vrste, u čijoj proizvodnji značajan faktor čine moderni objekti.

"Koristimo savremene objekte iz Francuske. Na naduvavanje su i imaju bočno i krovno otvaranje za ventilaciju. Imaju i dopunska osvetljenja, kao i energetske zavesu, bez koje grejanje nije rentabilno", objašnjava Piroška.

Faragovi koriste i savremene hidroponske stolove, koji čuvaju zemljište i vodu za zalivanje vraćaju u sistem. Oni su sastavni deo cvećarske proizvodnje u Evropskoj uniji.

"Prednost je što sve ide automatski, na dugme. Sve se brzo završava. Uštedi se na đubrivima. To je dobro, ali zahteva veliko ulaganje", kaže Piroška.

Plasman odličan, cene loše

Ovi proizvođači svoje cveće plasiraju na novosadskom i beogradskom tržištu, čime su zadovoljni. Ipak, problem su cene. Kako kaže Piroška, one su u stagnaciji i na nivou su od pre 10 godina. Međutim, zbog velike konkurencije, ne veruje da će doći do povećanja.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Temerin Piroška Farago Hidroponski stolovi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.