Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mušice na cveću
  • 17.06.2023. 07:30

Mušice na sobnim biljkama - zašto se javljaju i kako ih suzbiti?

Bile bele ili crne, mušice su prava napast i mogu dovesti do propadanja sobnog bilja. Najvažnije su preventivne mere, a ako se napasti pojave, reagujte odmah.

Foto: Depositphotos/MarcOliver_Artworks
  • 9.502
  • 395
  • 0

Na sobnom i balkonskom cveću se mogu pojaviti brojne štetočine, a često se susrećemo s mušicama čije se larve razvijaju u supstratu, jedu korenje, ili na zelenoj masi. Osim što su neprijatne i lete po prostoru, mogu uzrokovati propadanje uzgajanog bilja.

Njihovoj pojavi mogu doprineti i određeni faktori. Na prvom mestu je kvalitet supstrata. Svedoci smo da se pod supstratom za cveće prodaje svašta. Što je kvalitetniji, to je manja mogućnost pojave mušica. Dogodi se da ih donesemo s novim sadnicama, ili će uleteti kroz prozor. Ne možemo potpuno eliminisati njihovu pojavu.

Preventivne mere

Kako bi sprečili naseljavanje i razvoj mušica potrebno je sprovoditi preventivne mere. Kupujte kvalitetan supstrat, biljke sadite u posude odgovarajuće veličine, obratite pažnju na zalivanje, redovno provetravajte prostoriju. Ne sadite biljke pregusto, a neke vrste redovno orezujte. Kupujte zdrave sadnice.

Koristite posude odgovarajuće veličine. Ako je posuda prevelika, koren neće moći da potroši svu vlagu koju dodajemo zalivanjem. Vlažna sredina doprinosi stvaranju idealnih uslova za njihov razvoj. Problem ćemo dodatno povećati ako supstrat ima previše organske materije, posebno u fazi raspadanja.

Reagujte odmah

Čim primetite prisustvo mušica, potrebno je da reagujete, jer se brzo razvijaju i povećavaju populaciju.

Površinu supstrata možete posuti cimetom, smrvljenim lovorom ili drvenim pepelom. U supstrat zabodite tri do četiri šibice sa sumpornom glavicom. Menjajte ih kada primetite da su se glavice rastvorile, obično jednom nedeljno. Zabodite i štapiće kore agruma, limuna i narandže.

Koristite preparate na bazi belog luka, mente. Manju glavicu belog luka ili dva do tri veća čena usitnite i prelijte sa 0,5 litara vrele vode i ostavite četiri sata da se ohladi. Ovim sredstvom tretirajte biljke i supstrat.

Korisne su zamke od plastičnih boca ili tegli. U posude uspite slatku tečnost poput voćnog soka, vina, jabukovog sirćeta. Možemo staviti komade voća ili malo meda. Na poklopcu ili zategnutom najlonu napravite male rupice kroz koje mušice mogu ući, ali ne mogu izaći. Pored biljaka možete postaviti lepljive žute ploče.


Tagovi

Mušice Crne mušice Mušice u supstratu Sobne biljke Zaštita sobnih biljaka Bele mušice Mušice na cveću


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.