Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvetne lukovice
  • 16.11.2023. 07:30

Muskari mogu da se uzgajaju i na prozorskoj dasci

Cvetanje podstiče sobna temperatura, oko 20ºC. Posle nicanja procvetaće za dve do tri nedelje.

Foto: Depositphoto/Shebeko
  • 989
  • 68
  • 0

Muskari ili grozdasti zumbuli cvetaju u proleće, a izuzetno su cenjeni zbog svojih cvetova koji mogu da budu plavi, ljubičasti, žuti ili beli. Popularne su jer su nezahtevni i lako se uzgajaju.

Vole sunce

Kako bi uživali u njima, odaberite osunčana mesta. Dobro podnose polusenu. Zemljište treba da je bogato organskom materijom i drenirano, jer nikako ne vole stagnaciju vode i počnu da trule. Sade se tokom jeseni na rastojanje do 10 cm, a dubina sadnje je do osam centimetara. Ako želite da što pre procveta, lukovice blago utisnite u supstrat i ostavite nepokriven vršni deo. U slučaju da se radi o siromašnom zemljištu, potrebno ga je pođubriti kako bi biljke obilno cvetale.

Odlično raste u podnožju drveća i žbunja. Posle sadnje sam se širi i zauzima okolno područje.

Posle precvetavanja nadzemni deo se suši, a lukovice ostaju u zemlji. Može da se uzgaja na otvorenom, gredicama, ali i u posudama na balkonima i terasama ili unutrašnjem prostoru.

Ulepšava zimske praznike

Lukovice dobro podnose zimsku hladnoću i nije ih potrebno dodatno štiti ili iskopavati i čuvati. Krajem zime na otvorenom se prihranjuje organskim đubrivima, a tokom cvetanja se prihranjuje na svakih 20 dana specijalizovanim đubrivima. Takva briga produžava period cvetanja i lukovce su veće i jače. Kada listovi počnu da žute i suše se, prekida se prihranjivanje.

Za nicanje im treba period hlađenja koji traje nekoliko nedelja. Temperatura treba da se kreće od nula do četiri stepena Celzijusa. Lukovice možete da držite u frižideru, ako je zima topla.

Odlično uspevaju na prozorskoj dasci. Cvetanje podstiče sobna temperatura, oko 20 stepeni Celzijusa. Posle nicanja procvetaće za dve do tri nedelje.

Često se ova osobina koristi kako bi se tempiralo cvetanje oko Božića i Nove godine.


Tagovi

Muskari Grozdasti zumbuli Prolećne lukovice Cvetanje Zimsko cveće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.