Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje cveća
  • 16.02.2017. 13:00

Muškatle - prva ljubav

Plastenici Zorice Savković iz Futoga tokom čitave godine puni su cveće za balkone i vrtove. Muškatle su njena prva ljubav. Bori se sa skupim grejanjem, a problem je i plasman.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 2.449
  • 457
  • 0

Plastenici Zorice Savković iz Futoga tokom čitave godine puni su cveće za balkone i vrtove. Uz pomoć supruga Mirka, 10 godina održava cvećarsku proizvodnju, koja je jedan od glavnih izvora prihoda ovoj porodici.

Od malog plastenika do široke ponude

Počela je sa malim plastenikom od 50 kvadratnih metara, za koji kaže da je odličan za početnike. Nakon samo jedne sezone, prerastao je u duplo veći objekat. Danas se prostire na oko 250 kvadrata.

"Imamo dva plastenika i gajimo gotovo sve. Dan i noć u jesen, božićne zvezde i ciklame zimi, osmomartovski program ceo, šeboje, spomenak, karanfile, ali najviše se baziram na muškatlama. One su mi prva ljubav", objašnjava Zorica.

Dodaje da muškatle nisu jako zahtevne, ni kod proizvođača ni kod kupaca. Kaže da se dobro prodaju i da im je cena solidna. Prave se i reznice, koje se prodaju jeftinije i na njima se i zarađuje.

Najskuplja stavka - grejanje

Cena supstrata i repromaterijala je visoka, a tu je i grejanje, bez koga bi ovaj tip prozvodnje bio neodrživ. Uz briket, koriste 50 metara drva za celu sezonu.

"Grejanje je najveći izdatak. Prošle godine smo plaćali drva 4.000 dinara, a ove godine su nas koštala 5.200 plus sečenje.Imamo u vidu pelet, da sebi olakšamo, jer je sistem mnogo jednostavniji", kaže Savkovićeva.

Za nju problem nije proizvodnja, nego plasman. Ipak, nije obeshrabrena, a roba se prvenstveno plasira na teritoriji Novog Sada. Kaže da je veća prodaja tokom proleća, nego tokom jeseni.

Više u prilogu iz emisije "U našem ataru".

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Muškatle Plastenici Futog Zorica Savković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner