Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šam dud
  • 06.03.2023. 16:30

Najstariji dud u Evropi u dvorištu Pećke Patrijaršije?

Zasađen 223 godine pre otkrića Amerike i 120 godina pre Kosovskog boja, dud još uvek plodonosi, a njegovi plodovi i listovi se prikupljaju i koriste.

Foto: Depositphoto/natazhekova (ilustracija)
  • 666
  • 278
  • 0

Nakon izvedbe pevača Egora pesme na Beoviziji o najstarijem drvetu na Balkanu, istražili smo malo više o tome šta je Šam dud.

Istorijski podaci

Ovaj najstariji i najpoznatiji crni dud (Morus nigra) na svetu nalazi se u porti Pećke patrijaršije na Kosovu i Metohiji. Pouzdano se zna, pisao je SerbianTimes, da je star, kako je zabeleženo u brojnim manastirskim i drugim knjigama, preko 750 godina. Njega je u jesen 1269. ili u proleće 1270. godine doneo, prolazeći kroz Siriju - oblast Bila ad Šam (današnji Damask), i zasadio treći srpski arhiepiskop Sava II.

To znači da je zasađen 223 godine pre otkrića Amerike i 120 godina pre Kosovskog boja. Ispod njegovih krošnji Arsenije III Čarnojević je 1690. godine okupio sve viđenije Srbe sa Kosova i Metohije i odlučio da krene u veliku seobu Srba preko Save i Dunava. Veruje se da je najstariji crni dud u Evropi.

Kako dalje otkriva portalmladi, šam-dud je kao spomenik prirode zaštićen 1957. godine i smatra se prirodnim dobrom prve kategorije. Takođe, nalazi se i pod zaštitom UNESKO-a.

Još uvek plodonosi

Viši je od osam metara, obim drveta je 5,8 metara, a prečnik 1,9 metara. Polovinom 20. veka, za vreme jedne oluje, grom je udario u stablo i prepolovio ga. Dve grane su polegle po zemlji i ožilile se, a iz njih su izrasle nove krošnje. Stablo je u dobrom stanju, još uvek plodonosi, a njegovi plodovi i listovi se prikupljaju

Više vekova rađa (foto: Wikimedia commons/ Zoran Stevic)

Podsetimo, ovu voćku ne napadaju bolesti, tako da nema potrebe za bilo kakvim hemijskim tretmanom. Plodovi se mogu jesti sveži ili sušeni. U kulinarstvu, koristi se kao bilo koje drugo voće - za sok, džem, kompot, ali i za kvalitetnu rakiju. Listovi za čaj su dobri kao diuretik i kod lečenja šećerne bolesti. Dudinje se koriste za izradu sirupa protiv upale grla.

Sadnja duda - idealan je čistač vazduha i zemlje

Inače, kada želimo rešiti problem zagađenja i smoga u gradovima i očistiti zemljište, njegova sadnja pokazala se kao idealno rešenja.


Tagovi

Crni dud Šam dud Lekovitost duda Najstarije drvo Pećka Patrijaršija Morus nigra


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...