Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna nega cveća
  • 13.03.2018. 16:15

Nega cveća u proleće

Predlažemo vam nekoliko saveta kako da na što bolji način pripremite svoje zemljište ili saksije za prolećno cveće.

Foto: Pixabay / javalla
  • 2.726
  • 64
  • 0

Proleće je blizu, to ne pokazuje samo kalendar, već i šarenilo boja prolećnog cveća, koje će uskoro krasiti dvorišta, domove, balkone i terase kuća. Za prolećne dane izdvajaju se dan i noć, primule, kale, ciklame kao i lukovice lala, sezonsko cveće koje cveta među prvima u godini. Međutim, da bi se cveće zaista zašarenilo, važno je da biljke što bolje pripremimo.

Kada je u pitanju održavanje cvetnih bašti u dvorištima početkom proleća, savet je da se ukrasne biljke ne zalivaju previše. Ukoliko je cveće u hladu, ono se po pravilu zaliva manje, dok se ono na suncu zaliva obilnije. U proleće klimatski uslovi uslovljavaju i količinu vode - ukoliko je vlažnost veća, dolazi do manjeg zalivanja, i obratno. Slični saveti važe i za kućno, balkonsko cveće, te u uži zbor cveća za balkon često ulaze petonije, dan i noć, muškatle. Kod ovih biljaka mora se voditi računa da saksija bude promočiva kako bi svo cveće bilo ravnomerno zaliveno.

Nesmetano se mogu primenjivati i alternativnije metode gajenja cveća,  poput pevanja, puštanja muzike ili razgovora sa biljkom.Dan i noć ili ljubičica

Dan i noć ili ljubičica

Viola, ljubičica ili dan i noć, kako se ova biljka najčešće i naziva, je sve popularniji prvi vesnik proleća. Na prvi pogled ljubičice se razlikuju po veličini cveta. Krupno-cvetne osvajaju veličinom i bojom cveća, kao i kompaktnošću bokora. Za ovu vrstu cveta je veoma važno da pod  dejstvom visokih temperatura ne smanjuje veličinu cvetova, tako prvi, i svi naredni cvetovi, moraju biti izuzetno krupni. Sitno-cvetne, kojima cvet podseća na šumsku ljubičicu i jako miriše, posebno je izdržljiva na visokim temperturama i duže u proleće ostaje u cvetu. Postoje i viseće vrste ovog cveta, koje su sve popularnije zbog svog izuzetno dekorativnog izgleda.

Preporučuje se za žardinjere, prostor pred ulazima i manje površine.

Kvalitetan rasad ovog cveta mora biti zdravih i zelenih listova, sa cvetom jakih boja i jasnih linija, koji ne sme da pada. Temperatura mora biti niža, kako bi klijavost bila dobra, ali kada se biljka proizvede, ona se iz rasada sadi u oktobru i dvogodišnja je biljka. Pravo zemljište i veštačko đubrivo pomaže  ljubičici da bude zdrava i podstiče cvetanje, a to je ono što je i neophodno uradii u prvim danima proleća. Prihranjuje se leti tri, četiri puta nedeljno tečnim đubrivom, zbog maksimalne apsorpcije i zaštite korena. Dobro uspeva u tresetnom kompostu, ali treba imati adekvatnu drenažu kako koren ne bi stajao dugo u vodi.

Lukovice

Veliki je broj raznih vrsta cveća koje rastu iz lukovica. Ipak, u našim krajevima dominiraju zumbuli, lale (tulipani) i narcisi. Njihovo specifično podzemno stablo svakog proleća obraduje raznovrsnim bojama svojih cvetova, trgne iz zimske beline i nagovesti toplije dane. Nikako ne treba zaboraviti i zanosni, omamljujući miris zumbula, pred kojim je retko ko ravnodušan.

Lale
Prolećnim lukovicama je neophodno obezbediti pravu lokaciju (Foto: Pixabay/Creative Commons)

Ove biljke rastu iz lukovica, koje je najbolje saditi krajem septembra i početkom oktobra. Ovi termini su najbolji za sadnju ovog cveća u spoljnim uslovima, i treba ih završiti pre prvih mrazeva. Kod lukovica postoji mali trik -  kada povučete list zumbula/narcisa/tulipana - on se mora otkinuti, bez vađenja lukovice. Čim se uvela stabljika lako odvaja od lukovice,  to je pravo vreme za vađenje lukovica. Lukovice se vade iz zemlje kada se listovi osuše, tj. kada lukovice iz listova uzmu sve hranljive materije, koje će im biti rezerva hrane za leto. Kada lukovice izvadite iz zemlje, potrebno je očistiti ih od zemlje i odseći ceo suvi, nadzemni deo biljke - lišće i cveće koje je uvenulo, i ostaviti ih nekoliko dana na senovitom i prozračnom mestu, kako bi se spoljašnji sloj dobro osušio. Nakon toga svoje lukovice stavite u suvu i čistu posudu, koja treba da bude na tamnom i prohladnom mestu, relativno konstantne temperature, bez smrzavanja. Podrum, potkrovlje i špajz su idealni prostori za to. Nikada ne odlažite svoje lukovice u plastične kese koje su bez otvora, jer može doći do kondenzacije vode, a zatim i truljenja. Ukoliko sumnjate da ste dobro osušili lukovice, neće ništa naškoditi da ih odmah nakon vađenja potopite u vodeni rastvor biljke preslice koja je najbolji prirodni fungicid. 

Prolećnim lukovicama je neophodno obezbediti pravu lokaciju, ako želite da vesnici proleća cvetaju i rastu. Na proleće im odgovara sveža i vlažna zemlja, ali tokom leta, u fazi mirovanja, odgovara im suvo i propusno zemljište. Lukovice bi trebalo postaviti u zemlju na dubini koja je dva ili tri puta veća od njihove visine.

Ruže

Ruže spadaju u najstarije ukrasne cvetove koje je čovek prihvatio. Lepe i zdrave ruže mogu obilno cvetati i biti zdrave samo na dobro pripremljenom, pođubrenom, ali dovoljno vlažnom zemljištu, kao i na onom koje se redovno okopava. Ružama najviše odgovaraju sunčana do polusenovita i od vetra zaštićena mesta. Ruže se u proleće mogu okopati i orezati. Orezivanje je neophodno svake godine, kako bi ruže obilno cvetale. Glavne grane neophodno je skratiti tako da ostane do 25 cm, dok skraćivanje bočni grana zavisi od toga da li će žbun biti ređi ili gušći. Takođe je veoma bitno da se tokom vegetacije kod ruža redovno uklanjanju grane koje rastu ispod kalema, kako na taj način ruže ne bi gubile snagu.


Tagovi

Cveće Proleće Ljubičice Lale Ruže


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.