Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvećarstvo
  • 28.05.2017. 17:00

Neodoljive muškatle

Veselka Radumilović penzionerka iz Mladenova, svaki slobodan trenutak posvećuje cveću. Njeno dvorište je uredno, mirisno, a u njemu, zavisno od godišnjeg doba, cvetaju zumbuli, lale, ruže, petunije, vinke i najomiljenije muškatle.

Foto: Rada Milišić
  • 1.668
  • 65
  • 0

Kako je san svake domaćice da ima terasu ili dvorište kao iz bajke, i Veselka Radumilović je godinama uređivala svoje, sadila i rasađivala sezonsko i višegodisnje cveće, trudeći se da svake sezone izgleda lepše i drugačije:

"Ima više od 50 godina kako uređujem ovo dvorište. Oduvek sam želela da bude prepuno cveća i biljaka, da bude lepo i da u njemu može da se odmara i uživa. Mnogi mi kažu da sam to postigla, ali mislim da će vremenom sve biti još bolje i lepše".

Muškatle najdraže cveće

Dvorište i terasu krase mnogobrojne i raznovrsne sobne, dvorišne, sezonske i višegodišnje biljke, neodoljive i raznobojne vinke, vredne lize, petunije, begonije, ali su najzastupljenije muškatle.

"Neke od ovih biljaka veoma su stare, a negovaću ih i dalje, jer su mi draga uspomena. Muškatle koje imaju beli i svetlo roze cvet, davno sam dobila od moje prijateljice. Nje više nema, ali ostale su mi lepe uspomene i pune saksije, koje upravo počinju da cvetaju. Godinama sam ih čuvala i brinula se da ih razmnožim i sačuvam tokom zime. Muškatle su lake za negu, vole svetla mesta ali ipak moraju biti zaštićene od jakog sunca. Redovno se moraju zalivati, ali ne preterano, jer bi u protivnom koren počeo da truli. Ja ih obično zalivam odstajalom vodom ili kišnicom", objašnjava Veselka.

Dodaje da muškatle imaju neprolazni šarm i lepotu. Pored uobičajenog cveća, u dvorištu porodice Radumilović raste i nekoliko vrsta voća. Tu su šljive, višnje, kruške, jabuke i grožđe, što ovo dvoriste čini jos lepšim.

Svo slobodno vreme Veselka posvećuje cveću

Odmor sa cvećem

S obzirom na to da je dvorište veliko, Veselka ima redosled po kome radi:

"Kad grane rano proleće sadim, lale, narcise, jagorčevinu, dodajem sezonske cvetnice kako koja stiže, a tu su i ruže raznih boja. Baštu održavam redovno, kidam zaperke, odsecam, orezujem. Volim kada je moja okolina lepa i prijatna. Kad noću upalim svetla, dvorište izgleda kao park! Zato obožavam da ga sređujem ili jednostavno da ga obilazim, a ma šta u njemu radila, ja se sa cvećem odmaram. Gotovo svakodnevno pregledam svaki cvet, svaku biljku, znam kad je moje cveće, žedno, bolesno, zdravo, radosno".

Ljubav prenela na unuku

Da bi svaka biljka dobro napredovala i bujno cvetala potrebno je dosta posla, ljubavi i znanja, jer svaka vrsta cveća zahteva drugačiju negu u ovom poslu Veselki pomaže i unuka.

"Kad vikendom dođe kod nas u Mladenovo voli sa mnom da radi, naučila je o cveću dosta, ima svoje saksije i raduje se svakom novom pupoljku", kaže na kraju naša sagovornica.

Foto: Rada Milišić


Tagovi

Cveće Dvorište Muškatle Ruže Mladenovo


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Refleksije 🤩

Zobnatičko jezero i Begečka jama.

#Vojvodina