Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje nevena
  • 03.07.2016. 18:00

Neven: lekovita i isplativa kultura

Sa jednog hektara dobije se oko 2 tone suvog cveta nevena, a cena je 600 dinara za kilogram.

Foto: arsami/bigstockphoto.com
  • 7.477
  • 148
  • 1

Iako vojvođanski poljoprivrednici uglavnom seju tradicionalne ratarske kulture, ima i onih koji umesto pšenice ili kukuruza seju nešto drugo. Milan Mašić, iz Stanišića, već 5 godina gaji neven. Površine povećava svake godine, a ovog proleća neven je posejao na tri parcele, ukupne površine oko pola jutra. Kako prenosi RTV, setva ove lekovite biljke počinje u proleće, a sada je u toku njegovo branje. "Berba počinje otprilike 40 dana od nicanja. Branje traje do prvog snega, jer mu mraz ne smeta. Što se više bere raste više novih pupoljaka", kaže Milan.

Prinos: 2 tone suvog cveta po hektaru

Od 6 kilograma ubranog cveta dobije se kilogram suvog, a cena je 600 dinara. Sa jednog hektara dobije se oko 2 tone suvog cveta nevena. Sušenje, u zavisnosti od temperature, traje oko nedelju dana. Problema sa prodajom Milan nema, jer sve proizvedene količine imaju kupca. "Radimo sa Institutom "Josip Pančić" i kada sakupimo veću količinu oni dolaze i otkupljuju suvi cvet", kaže ovaj proizvođač.

Plan da se proizvodnja utrostruči

Milan već planira proizvodnju za narednu godinu, a nada se da će nevena biti još više. Kako kaže narednog proleća planira da zaseje tri puta veću površinu, odnosno čitav hektar, a plan mu je takođe i da poseje beli slez. Proizvodnja nevena traži mnogo fizičkog rada jer se berba obavlja ručno, ali nije ni skupa ni zahtevna. Idealna je za one proizvođače koji imaju manje površine poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: RTV

Foto: arsami/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suvi cvet sve se više upotrebljava kao sastojak krema za lečenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Beli slez

Beli slez

Engleski naziv: White mallow, marsh-mallow | Latinski naziv: Althea officinalis L.

Beli slez se mnogo koristi u narodnoj i naučnoj medicini i to koren, list i cvet. Raste u celom svetu na vlažnim rečnim nanosima i na obalama kanala. Lekovitost sleza zavisi od... Više [+]

Tagovi

Poljoprivreda Lekovito bilje Neven Vojvodina Beli slez