Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vertikalna bašta
  • 04.09.2018. 12:15

Novi Sad: Prva vertikalna bašta krasi Detelinaru

Vertikalne bašte su višestruko dobre, jer krase betonske delove grada, a ujedno predstavljaju i filtere vazduha, bolje rečeno - predstavljaju mini pluća grada. 

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 4.030
  • 136
  • 0

Vertikalne bašte odavno su popularne u svetu. U poslednje veme i svest građana o zaštiti životne sredine je veća, pa su i u Srbiji počele da bivaju sve popularnije. Vertikalne bašte su mesta na kojima se sadi bilje, a one se protežu uzduž i preko gradskih fasada. Ovakvo zelenilo razbija monotoniju, a pejzažna arhitektura dolazi do izražaja. Vertikalne bašte su višestruko dobre, jer krase betonske delove grada, a ujedno predstavljaju i filtere vazduha, bolje rečeno - predstavljaju mini pluća grada. 

Prva novosadska vertikalna bašta na Detelinari

Novi Sad sad je takođe dobio svoju vertikalnu baštu, a u planu je da se još ovakvih postavi širom grada. Naime, prošlog meseca ova mini zelena pluća grada našla su svoje mestu u naselju Detelinara odnosno na uglu ulica dr Svetislava Kasapinovića i Cankareve ulice. Ništa od ovog ne bi bilo da se nisu potrudili i pobrinuli članovi tima Ekološkog udruženja "Zeleni sad". Kako saznajemo, projekat je realizovan u okviru mikrogranting poziva Fondacije "Novi Sad 2021" za uređenje javnih prostora.

Samoodrživi zajednički zeleni kutak

Ono što smo zatekli na terenu jeste da komšije samo prolaze pored ove prve baštice i da ne haju baš previše za njeno postojanje, mada je u planu da se i "Zeleni tim" i komšiluk zajedno brinu o ovoj mini zelenoj oazi. Vertikalna bašta je konstruisana kao jedna poveća stalaža, na kojoj su poređane biljke, a njihova vizija je da Novosađani imaju samoodrživi zajednički zeleni kutak u kojem će se  obrazovati, okupljati, ćaskati i družiti, a ono što je najvažnije - negovaće i negovati biljke koje su tu posađene. 

Bašta
U novosadskoj vertikalnoj bašti posađene su pažljivo odabrane biljke

Inače, osmišljeno je i projektovano da se na vrhu baštenske konstrukcije nalazi jedan kanister za vodu, iz kojeg će kišnica direktno zalivati biljke. Ukoliko ne bude kiše, odnosno ukoliko ne bude dovoljno kišnice, plan je da vodu dolivaju članovi "Zelenog sada" i to u saradnji sa komšulukom. Sve ovo ukazuje da se radi o sistemu navodnjavanja "kap po kap".

Pozitivno delovanje na grad i ljude

Plan je da ova vertikalna bašta smanji zagađenost vazduha, ali i da umanji gradsku buku i efekte toplotnog ostrva, kažu u udruženju: "Оno što je najvažnije u celoj priči jeste da vertikalna bašta može poslužiti i kao prirodno stanište ptica i insekata. Zato se smatra da ove bašte pozitivno deluju na gradsku sredinu i lјude koji u njoj žive. One imaju za cilj, da obogate vazduh kiseonikom, ali i da posluše kao prirodnni omotač protiv alergena".

Pažljivo odabrane biljke

U novosadskoj vertikalnoj bašti posađene su pažljivo odabrane biljke i to one koje uspevaju na našem području. Sađene su tako da svaka ima dovoljno sunca, ali i hlada kada to zatreba.  U ovoj detelinarskoj bašti nalaze se biljke koje nisu previše zahtevne za održavanje, a među njima su kokorada, srebrna kiša, plava trava, ukrasni kelj, žuti ledeni cvet, čuvarkuća, bršljan i nana, koja se nalazi na donjoj polici, pa sugrađani mogu da je uzberu i koriste ukoliko im zatreba za čaj, limunadu ili kao neki začinski dodatak u kuvanju.

Zajedno u borbi za zdravu životnu sredinu

Predsednica udruženja "Zeleni sad" Sara Pavkov pojasnila je da ime "Naša vertikalna bašta" poziva komšiluk, ali i sve ostale Novosađane da zajedno neguju i da vode vode računa o njoj. Navela je da će se udruženim snagama "boriti" da se bar jedanput mesečno organizuju okupljanja kada će se svi podjednako brinuti o ovim posađenim biljkama.  Na okupljanju će sa građanima razgovarati o tome kako zaštiti  životnu sredinu, ali i o sličnim temama koji se tiču zaštite životne sredine.

Vertikalna bašta
Biljke su pod video nadzorom

Ova bašta neće moći da se uništava, jer je zbog bahatih pojedinaca ona obezbeđena video nadzorom, a saksije su pričvršćene silikonom. Ali da nije sve izgubljeno i da nisu svi niske ekološke svesti govori i činjenica da su pojedine komšije zasadile nekoliko biljaka i obećale da će o njima brinuti kao da su ih oni kupili. Inače u pravljenje bašte je uloženo 160 sati rada U udruženju se nadaju da će Novi sad dobiti još sličnih mikro-projekata, koji će doprineti statusu evropske prestonice kulture.


Tagovi

Novi Sad Detelinara Vertikalna bašta Sara Pavkov Zeleni sad


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.