Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvećarstvo
  • 26.10.2018. 16:30

Pančevo: Lepše cveće, nego zarada

Cveće se kupuje sve manje, pa se prodavci žale, dok proizvođači kažu da im se ovaj posao još uvek isplati.

Foto: Pixabay / Suppenkasper
  • 199
  • 7
  • 0

Može se reći da uzgajivači cveća imaju lep posao, ali zarada nije toliko lepa. Naime, mali proizvođači kažu da jedva preživljavaju, jer se cene nisu menjale godinama, a građani retko kupuju scveće. Tako je u Pančevu, na pijaci, gde nedostaje kupaca. Ponekad se kupuje lepim povodom, ali najšeće samo onda kada se mora, kažu prodavci.

"Najviše ide za te tužne prilike, koje su svakodnevne, sahrane, pomene, a sve manje za rođendane. Nešto za svadbe je išlo, al sad je to već kraj", rekla je za RTV Zaga Stefanovski, prodavačica cveća i dodala: "Pokrivamo se vikendnim prodajama, koje su malo jače, a preko nedelje preživljavamo. Kad su u pitanju zadušnice, tu se malo više izvlačimo. Ako je neka porudžbina veća, to nas pokriva, a ovako je svakodnevno samo životarenje".

Proizvođači kažu - nema luskuza, ali ima za osnovno

Ana Marija Holok Pejić, i njen suprug su proizvođači, koji imaju do 50.000 biljaka po sezoni, i ne koriste nikakvu pomoć države. Kažu da od zarade ne žive luksuzno, ali imaju za osnovno.

"Mi se bavimo oko sedam godina ovom proizvodnjom. Otkako smo krenuli, cena je ista. Prolećni rasad je od 17 do 22 dinara već duže vreme. Hrizantema isto tako ne menja cenu, od 50 u minimalnim čašama do 150-200- 300 u najvećim čašama. Cene su iste, a više ulažemo. Povećali smo ulaganjna i proizvodnju, ali se isplati", kaže Ana Marija.

Naglašava da je najvažnije ne zavisiti ni od koga, raditi nešto svojim rukama i steći. Konkurencija im ne smeta, jer se oslanjaju na kvalitet svog cveća i zato imaju dugogodišnje stalne kupce.


Izvori

RTV


Tagovi

Pančevo Cveće Proizvodnja cveća Ana Marija Holok Pejić Zaga Stefanovski Cena cveća


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.