• Prerada lavande
  • 04.12.2017. 08:00

Plantaža lavande u Kuli

Analiza zemljišta je pokazala, a Kristina Ese dokazala - lavanda uspeva u Kuli!

Foto: Hans / Pixabay
  • 411
  • 20
  • 0

Karolina Ese je po zanimanju kozmetolog, ali je zbog zdravstvenih problema morala da prestane da se bavi ovim poslom. Ipak, ljubav prema lekovitom i začinskom bilju uspela je da pretvori u porodični biznis.

Sada proizvodi eterična ulja, kreme, sapune i čajeve. Na obroncima Telečke visoravni prošle godine počela je sadnju prve i jedine plantaže lavande u opštini Kula.

"Radila sam analizu zemljišta i pokazalo se da ova biljka može da raste na ovom području. To mi je bio vetar u leđa da ono što volim sprovedem u delo", rekla je Karolina za RTV.

Novac obezbedila pomoću konkursa

Nakon što je konkurisala, dobila je bespovratna sredstva za sušaru i destilator i pre nego što je lavanda procvetala.

"Od ovogodišnjeg cveta dobili smo naše, čisto, 100% ekološko etarsko ulje lavande i vrlo smo ponosni na njega! Imam i neven, koji je blagodat za čoveka. Od njih pravimo meleme, kreme, putere za telo", priča Karolina Ese.

Foto: Hans / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti... Pročitaj više »

Izvori

RTV


Tagovi

Lavanda Karolina Ese Kula Telečka visoravan Eterično ulje Sapun Melem Sušara Destilator


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi