Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paja Kaktus
  • 29.03.2018. 16:15

Plastenik u Vrbasu sa 8.000 kaktusa

Pavle Filep je najveći proizvođač kaktusa u Vrbasu, a jedan od najpoznatijih u Vojvodini. Ima 15 godina iskustva i 8.000 biljaka.

Foto: Google + / Pavle Filep
  • 911
  • 25
  • 0

Pavle Filep je najveći proizvođač kaktusa u Vrbasu, a jedan od najpoznatijih u Vojvodini.  Ima nešto manje od 100 kvadratnih metara plastenika, koji je sam napravio u dvorištu. Ovim cvećem je počeo da se bavi slučajno, pre 15 godina. Deca su krenula na studije i trebali su mu dodatni prihodi, a jedna soba u kući ostala je prazna.

"Te jeseni sam napunio sobu sa različitim cvećem. Sledećeg proleća, negde u aprilu, komšija mi je dao dve, tri kese percela kaktusa. I tu sam se ja ubo na njih", šaljivo priča Pavle za RTV.

Osim ljubavi, potrebno i veliko znanje

U plasteniku, Paja, koga inače zovu Paja Kaktus, danas ima 8.000 biljaka. Kaže da uzgoj kaktusa uz ljubav zahteva i mnogo znanja, posvećenosti i rada. "Otkine se listić i sačeka se do faze korenčića. Malu saksijicu potom napunim zemljom, ubodem listić, navlažim vodom i čekam do jeseni da se razvije", objašnjava Pavle.

U posao se uključila i ćerka Kristina, koja će dolaziti iz Novog Sada da pomaže tati, koji je sada obučava, a cilj im je da priču još više prošire. Prodaju kaktuse po ceni od 200 do 500 dinara na pijacama, sajmovima i vašarima, a nadaju se da će moći uskoro da snabdevaju i veće distributere, kao i cvećare. 


Izvori

RTV


Tagovi

Kaktus Pavle Filep Kristina Filep Plastenik Vrbas


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta