Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekoviti podbel
  • 25.02.2019. 14:00

Podbel - lekovita biljka koja se koristi i u gastronomiji

Podbel je lekovita biljka čiji se cvetovi pojavljuju rano u proleće. Koristi se u narodnoj medicini kao najbolji lek za disajne organe i kod upornog kašlja.

Foto: Pixabay/steinchen
  • 4.826
  • 30
  • 0

Podbel (Tussilago farfara lat.) je niska, višegodišnja lekovita biljka veoma cenjena u narodnoj medicini kao lek protiv bolesti disajnih organa i upornog kašlja. U narodu je osim naziva podbel ova biljka poznata i kao kozja brada, repušina, marta, kopačica, vinova kopačica, konjsko kopito. Naziv konjsko kopito je dobila zbog sličnosti lista i otiska konjskog kopita.  Raste na vlažnim mestima uz potoke, kanale, jarke, na sveže iskopanom ilovastom zemljištu.

Na površini zemlje u rano  proleće se prvo pojavljuju cvetovi na drškama, a posle se pojavljuju listovi. Iz izdanaka se razvijaju cvetne stabljike visoke do 20cm. Na vrhu stabljike se nalazi jedna cvetna glavica žute boje. Cveta tokom marta i aprila ili ranije ukoliko to dozvole vremenske prilike, a listovi se pojavljuju u maju kada završi cvetanje. Listovi imaju duge lisne drške, srcolikog su oblika, lako se prepoznaju po vunastim dlačicama. Potpuno razvijeni listovi mogu biti veoma veliki i imati prečnik oko 20cm.

Podbel potiskuje druge biljke

Podbel se može uzgajati u dvorištu, ali treba napomenuti da je veoma invazivan i potiskuje ostale biljke. Veoma lako se razmnožava semenom, reznicama i deljenjem korena. Tokom proleća razmnožava se semenom i korenovim reznicama, a tokom jeseni reznicama i deljenjem korena.

Osim što je lekovit, podbel može da se koristi i u gastronomiji poput spanaća. Njegovi listovi su veoma bogati vitaminom C i koriste se za pripremu salata, kuvanja, supa, a od cvetova se može pripremiti zimnica. Koriste se mladi listovi bez lisnih drški, dok su stariji listovi gorki, tvrdi i zbog toga nisu za jelo.

Lekovitost podbela

Podbel je poznat kao najbolji lek za disajne organe i ublažavanje kašlja. Sam latinski naziv roda tussilago vodi poreklo od reči tussis - kašalj i ago - delujem. Beru se i koriste listovi i cvetovi. Listovi sadrže više lekovitih materija. Upotreba podbela treba biti pod nadzorom lekara, a trudnice ne bi trebalo da ga koriste. Izbegavati dugotrajno korišćenje podbela zbog negativnog delovanja na organizam. Prilikom uzimanja između terapija praviti pauze od nekoliko sedmica. Maksimalno se može koristit u terapiji 3 do 4 sedmice uz dnevnu upotrebu do tri šolje čaja.

Sakupljanje cvetova i mladog lišća

Cetovi se skupljaju u rano proleće dok se cvetne glavice nisu skroz otvorile, tada su najlekovitije. Listovi se beru dok su mlađi, u maju i u prvoj dekadi juna. Najlekovitiji su listovi rasli na osunčanom mestu. Suše se u tankom sloju. Cvetovi se suše na Suncu, a usitnjeni listovi u hladu. Kod berbe listova obratiti pažnju da se beru čisti listovi, jer ih ne treba prati pre sušenja. Prilikom pranja smanjuje se njihova lekovitost.

Lekovitost podbela

U narodnoj medicini podbel se koristi kod problema sa bronhitisom, astmom, kašlja, opšte slabosti organizma, kožnih oboljenja, upalnih procesa, problema sa kostima i zglobovima, upale sluznice creva i želuca, smiruje upalu sluzokože grla i ždrela. Najbolje dejstvo podbel ima na disajne organe jer pomaže kod rastvaranja sluzi i njenog odstranjivanja iz pluća.

Lekovita kaša od mladog lišća

Kada se u proleće sakupe mladi listovi, operu i zgnječe dobijamo izuzetno lekovitu kašu koja se stavlja na područje pluća. Ova lekovita kaša leči mnoge plućne bolesti.

Čaj od podbela

Ovaj čaj se lako priprema. Dovoljno je kašiku suvih listova ili cvetova podbela preliti sa 2,5dl vrele vode i ostaviti u poklopljenoj posudi 5minuta. Proceđen čaj se zasladi medom i pije do tri puta na dan. Po želji se može dodati i malo limunovog soka.

Obloge od lišća

Za obloge od lišća uzme se list podbela i namaže svinjskom mašću ili uljem. Ovakve obloge pomažu kod posektina, zagnojenih rana, upaljenih zglobova. Delovanje na bolne zglobove se pojačava ako se ove obloge privežu krpom namočenom u rakiju.

Sirup od podbela

1. Recept

Potrebno je uzeti staklenu teglu i naizmenično redati sloj lišća i sloj šećera. Kada se tegla napuni treba je zatvoriti celofanom i ostaviti na tamno mesto sa ujednačenom temperaturom. Posle 8 sedmica završiće se fermentacija sadržaja, a dobijenu masu prokuvamo. Kada se ohladi i procedi sirup se presipa u male bočice. Tokom zime ovaj sirup se uzima u manjim količinama i odlična je odbrana od gripe.

2. Recept 

Za pripremu ovog sirupa potrebno je iz samlevenog, mladog lišća podbela iscediti 1l soka i lagano kuvati 10 minuta. Zatim se dodaje 500g meda i kuvamo još  pet minuta. Ohlađen sirup uzimati po dve kašike tri puta dnevno.


Tagovi

Podbel Sirup Lekovitost Kaša Čaj Sakupljanje Kašalj Gastronomija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.