Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovsko bilje
  • 05.02.2023. 15:00

Poljsko vrapseme: Kako ulje iz korova može pomoći u lečenju hroničnih bolesti?

Seme ovoga bilja sadrži Omega 3 i Omega 6 masne kiseline. Čak se smatra da bi otkriće lekovitog delovanja bele biserke moglo smanjiti izlov ribljih vrsta.

Foto: Depositphotos/simonapavan
  • 122
  • 25
  • 0

Obično pod korovom podrazumevamo biljke koje nemaju korist i samo smetaju. Da li je stvarno tako?

Istraživači sa Državnog univerziteta Masačusets su došli do drugačijeg saznanja, izveštava Einnews. Oni su u saradnji s nekoliko drugih istraživačkih centara ustanovili i eksperimentima dokazali da konzumacija ulja dobijenog iz semena biljke Buglossoides arvensis pozitivno utiče na stanje obolelih od raka i na ublažavanje njihovih bolova.

Omega-3 i Omega-6

Ova korovska biljka poznata pod nazivima bela biserka, poljsko vrapseme, divlje proso, biserno proso vodi poreklo iz Amerike i Evrope. Njena lekovitost ogleda se u sadržaju omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina koje ulje sadrži. Do sada su se one mogle ekstrahovati gotovo isključivo iz ribljih vrsta. Pri tome su korišćene veoma velike količine ribe bogate uljima. Na godišnjem nivou se izlov za ove potrebe kretao oko 20 miliona tona ribe.

U krajnjoj nuždi za pružanje kompletne ishrane pacijentima sa ozbiljno narušenim probavnim putevima, kao što su Kronova bolest ili oboljeli od raka creva, nutrijenti se isporučuju kao lipidna emulzija. Ona može da sadrži sojino ulje ili riblje ulje kao izvor esencijalnih omega-3 i 6 masnih kiselina. Ove emulzije su često povezane sa štetnim nuspojavama uključujući upalu, smanjenu imunološku funkciju, smanjenu osetljivost na glukozu i lošu mikrofloru creva.

Spasiće populaciju ribljih vrsta? 

Filip Valder, profesor nutricionističke biologije, rekao je da će otkriće lekovitog delovanja poljskog vrapsemena omogućiti svetu da smanji izlov ribljih vrsta, poput inćuna, sardina i drugih. Prof. dr Endi Džej Danilčaku je istakao da biserno proso čak može spasiti populaciju ovih vrsta.

Paulin Koks, MSc, nutricionist, autor i suosnivač Sow and Arrow u UK radila je s uljem semenki ove biljke za koju tvrdi da ima veliki potencijal. Naziva je superhranom koja uvelike poboljšava ljudsko zdravlje i dobrobit. Ona je istakla da ovakvi novi pristupi ublažavaju posledice koje ishrana u ovakvim slučajevima može prouzrokovati, kao što su stanja slična dijabetesu i toksičnost jetre. Prednost je u protuupalnim efektima u tkivima osetljivima na insulin.


Tagovi

Buglossoides arvensis Istraživanje korova Kronova bolest Omega 3 Omega 6 Izlov ribe Superhrana Biserno proso Poljsko vrapseme Ulje semenke


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Mišjakinja-korov i lek U narodnoj medicini koristi se kao čaj koji se pravi od mladog lišća ili belih cvetova. Služi za ublažavanje kašlja i izbacivanje šlajma. Takođe se koristi kod problema mokraćnih kanala, za lečenje upale očiju, rana,... Više [+]