Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zova
  • 30.05.2017. 16:15

Pomoć kod alergija i mršavljenja

Zova je jedna od najlekovitijih i najstarijih biljaka, za koju se nekada govorilo da "diže iz mrtvih". Sadnja se obavlja u proleće ili jesen, na zemljištu koje je bogato azotom.

Foto: szjeno
  • 2.497
  • 118
  • 0

Zova je jedna od najlekovitijih i najstarijih biljaka koja raste na području Evrope. Ovaj listopadni žbun cveta u proleće, a plodove daje u jesen.

U narodu je, osim pod nazivom zova, poznata i pod nazivima bazga, abzov, bažoina, bazag, bazdov, bazgovina, crna zova, bazovika, belika, boz, buzovka, zovik, zoha, zovljika, zofa, budzova. Za ovu biljku se govorilo da je toliko zdrava da "vraća iz mrtvih".

Sadnja zove

Iako se radi većinom o samonikloj biljci, koja naraste od tri do 10 metara, nju je moguće uzgojiti uz pomoć presada. Sadnja se preporučuje u proleće ili u jesen, kada se koren bolje razvija. Za uzgoj zove idealna temperatura je od sedam do 15 stepeni, međutim ona može podneti temperaturu i do -30 stepeni.

Voli zemljište koje je bogato azotom i blago kisele do neutralne reakcije, a zahteva puno vlage prilikom uzgoja. Pri sadnji svakako treba pripremiti zemljište i ne treba je saditi u drvored. Potrebno je redovno obavljati đubrenje i rezidbu. Samonikloj zovi životni vek je oko 40 godina, a uzgojenoj u pola manje.

Lekovita svojstva zove

Zbog lekovitih svojstava, od ove biljke se prave čajevi, sokovi, likeri i razni džemovi.

Cvetovi i plodovi su bogati taninima, karotenima i vitaminom C. Pokazala se kao efikasan lek protiv gripa, alergija, konjunktivitisa i osipa. Dobra je za osobe koje pate od bubrežnih oboljenja i za astmatičare. Podiže oslabljeni imunitet i leči upale disajnih puteva. Deluje kao laksativ i diuretik, a dobra je i za znojenje. Pokazala se kao izuzetna pomoć pri mršavljenju.

Zanimljivo je da koren, list, stabljika i nezreli plod sadrže cijanogene glikozide, koji bi mogli odigrati ulogu u lečenju malignih oboljenja.

Ono na što je potrebno pripaziti pri korištenju zove jeste da plodovi budu u potpunosti zreli prilikom korištenja. U suprotnom može doći do nuspojava, poput mučnina.

Foto: szjeno09190 / Pixabay


Autorka

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Univerzitetu. Već nekoliko godina radi na onlajn portalima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]