Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lupina
  • 16.03.2023. 07:30

Popularna i dekorativna: Kako posejati ukrasnu lupinu?

Prilagodljiva i veoma dekorativna vrsta iz porodice mahunarki čije sorte imaju cvetove bele, žute, ružičaste, ljubičaste, plave i crvene boje.

Foto: Depositphotos/ionescu.cristina@gmail.com
  • 2.740
  • 160
  • 0

Popularne višegodišnje i dvogodišnje cvetnice su ukrasne lupine, lat. Lupinus Polyphyllus koje imaju veoma dekorativna, dugačka cvetna stabla. Pažnju privlače intenzivnom obojenošću cvetova koji mogu biti jednobojni i dvobojni. Najčešće su beli, žuti, crveni, ljubičasti, plavi ili ružičasti. Pripada porodici mahunarki.

Odlikuje se brzim rastom, a kako postoje brojne sorte i hibridi, visina se kreće od 30 cm do nekoliko metara. Koren je veoma dobro razvijen, ravan i dostiže u dubinu do dva metra. Cvetaju od juna do kraja leta ili septembra. Plod je mahuna u kojoj se nalaze brojne svetle semenke.

Pažnju treba obratiti na njenu toksičnost, jer sadrži proteine koji su snažni alergeni. Mogu biti uzročnik ozbiljne alergije, posebno na hranu.

Prilagodljiva na različite uslove

Setva se obavlja od marta ili u kasnu jesen. Može da se uzgaja na otvorenom i u posudama. Veoma je prilagodljiva na različite uslove. Kao i sve mahunarke obogaćuje zemljište, a odgovaraju im lagana peskovita i peskovito-ilovasta zemljišta. Dobro podnosi kisela tla. Odlično uspeva na osunčanim mestima i polusenci. Veoma je otporna na niske temperature, ali je osetljiva na sušu u vreme cvetanja.

Seje se u grupama i tada najbolje dolazi do izražaja njihova lepota. Seme je potrebno pre setve natopiti u mlakoj vodi šest do 24 h. To će ubrzati nicanje. Razmak između biljaka se kreće od 45 do 50 cm.

Veoma je osetljiva na presađivanje. Zbog toga pažljivo odaberite mesto na koje ćete je posejati. Kod višegodišnjih sorti prve godine uklonite cvat. Zaliva se jednom u dve sedmice.

Drugi način razmnožavanja višegodišnjih lupina je uzimanjem izdanka iz osnove biljke sa malim delom korena u periodu marta. Reznice se posade u posude sa peskovitim supstratom i redovno zalivaju. Sadnja na otvoreno se obavlja tokom jeseni.


Povezana biljna vrsta

Lupina

Lupina

Sinonim: - | Engleski naziv: White lupin | Latinski naziv: Lupinus albus L.

Lupina se gaji za proizvodnju zelene mase i semena. Seme lupine sadrži 38 – 52% belančevina, 26 – 39% ugljenih hidrata, 5 – 20% masti i oko 3,5% mineralnih materije. U zelenoj... Više [+]

Tagovi

Lupina Ukrasna lupina Obogaćivanje zemljišta Tlo Ukrasno cveće Toksično cveće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.