Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komarci
  • 02.06.2020. 07:30

Posadite biljke koje teraju komarce iz bašte i sa balkona

Ako volite da provodite večeri na otvorenom, u svojoj bašti ili na balkonu, a da vam pri tome ne smeta zujanje oko ušiju ili još gore onaj nepodnošljiv svrab nakon uboda, donosimo vam spisak biljaka koje možete da posadite i čiji će ih miris oterati.

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 2.511
  • 103
  • 0

Stiže nam leto, a uz kupanje i sočne plodove voća i povrća, jedna od najvećih asocijacija su nam i komarci.

Ako volite da provodite večeri na otvorenom, u svojoj bašti ili na balkonu, a da vam pri tome ne smeta zujanje oko ušiju ili još gore onaj nepodnošljiv svrab nakon uboda, donosimo vam spisak biljaka koje možete da posadite i čiji će ih miris oterati.

Matičnjak i menta protiv komaraca

Matičnjak je biljka limunastog mirisa koja raste u obliku grmića i skromnih je zahteva. Može da raste na bilo kojoj zemlji iako najviše voli bogato tlo sa dobrom drenažom. Sunce ili senka, svejedno joj je, a odlična je jer se osim za teranje komaraca od nje može napraviti i čaj za smirenje, a obavezan je i dodatak hladnim, osvežavajućim koktelima. 

Samonikle biljke: Čuvaju zdravlje povrća i estetski obogaćuju vrt

Nanu ili metvicu je bolje posaditi u neku saksiju nego u zemlju jer se jako brzo širi i ubrzo može da zauzme celu baštu. I za nju je vrlo važna dobra drenaža, a voli bogato i vlažno zemljište. Od listova se pravi osvežavajući čaj ili sirup, a idealna je i za soseve, hladne supe, pa i poslastice.

Bosiljak i limunska trava kao najmirisnija zaštita

Bosiljak je najmirisnija zaštita od komaraca, a ujedno i najukusnija zato posejte bosiljak u veliku posudu i nikad vam neće ponestati svežeg aromatičnog bilja za soseve, salate, namaze ili pesto. Pazite samo da saksija u koju ga sejete ima dobru drenažu te da biljka ima dovoljno sunca. Što češće berite vrhove stabljike jer ćete time podstaknuti njegov rast. 

Pravilno negujte cveće i ono će vas nagraditi obilnim cvetanjem

Limunska trava odlikuje se osvežavajućim citrusnim mirisom i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspeva u teglicama i može da posluži kao dekoracija na balkonu ili na stolu.

Ruzmarin

Saksija ruzmarina postavljena u blizini prozora ili vrata, ili pak posađena u uglu terase, sprečiće ulazak komaraca u stan ili kuću. Još je efikasniji kada je u cvetu. Često ga protresite kako bi oslobodio mirise od kojih će komarci bežati.

Osvežite se uz sok od žalfije

Ono što takođe odbija insekte je miris zapaljenog ruzmarina u kombinaciji sa suvim listovima žalfije koju takođe možete da posadite na balkonu ili prozorskoj dasci.

Lavanda 

Moćna lavanda je poznata kao biljka koja efikasno tera komarce, a s njima moljce i muve. S obzirom na jačinu i intenzitet njenog specifičnog mirisa, možete rezane cvetove i listove staviti u vazu, ili ih obesite u ugao balkona. Takođe, efikasno je i utrljati lavandino ulje u kožu, kako pre, tako i nakon uboda komarca. 


Tagovi

Biljke Komarci Biljke repelenti


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić