Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sakupljanje bilja
  • 03.05.2015. 07:23

Potencijal lekovitog bilja nedovoljno iskorišćen

Lekovito i aromatično bilje ima veliki tržišni potencijal koji još nije dovoljno iskorišćen.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 304
  • 12
  • 0

U poslednje vreme potražnja za lekovitim biljem raste pa je i sve veći broj onih koji se bave sakupljanjem lekovitog bilja. No, još uvek brojna područja Srbije nisu dovoljno iskorišćena po tom pitanju. Prema nekim procenama sakupljanjem lekovitog bilja u Srbiji bavi se oko 4.000 domaćinstava, što predstavlja brojku od oko 12.000 ljudi.

Sakupljanje bilja nije jednostavan posao i zahteva, pre svega, dobro poznavanje bilja, kako se ne bi dogodilo da se zbog neznanja među lekovitim biljem nađu i one biljke koje to nisu. Osim toga, važno je i znati kako pravilno brati bilje da ne dođe do njegovog iskorenjivanja te koje su biljne vrste zaštićene u Srbiji. Upravo zato i postoje obuke sakupljača bilja, a najčešće ih obavljaju kompanije koje se bave njegovom preradom.

Bilje se sakuplja sezonski, a počinje se sa aprilom i najčešće traje do oktobra ili novembra, zavisno od vremenskih uslova. U Srbiji se najviše bilja skuplja na jugoistoku te na istoku zemlje.

Osim Srbije, koja ima velike potencijale na području lekovitog bilja, ogroman potencijal za rast i napredak ovog tržišta ima i susedna BiH koja naprimer, samo 25% potrebnih količina lekovitog bilja obezbeđuje iz vlastite proizvodnje, dok ostatak uvozi. Neki su se proizvođači čak odlučili zameniti dugogodišnju proizvodnju tradicionalnih kultura, lekovitim biljem jer smatraju da je ova proizvodnja profitabilnija. Hrvatska takođe beleži povećanje proizvodnje lekovitog bilja, no sve su to još uvek male površine u odnosu na potencijal kakav tržište lekovitog i aromatičnog bilja ima.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Lekovito bilje Tržišni potencijal BiH Srbija Hrvatska Sakupljanje bilja Zaštićene vrste Aromatično bilje Proizvodnja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta