Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvećarstvo
  • 23.04.2017. 15:00

Povrće zamenila kalama

Svako proleće u znaku je kala. Sada je njihovo vreme, koje proizvođačima donosi mnogo posla. Rozalija Sitaš iz sela Mužlja kaže da nije pogrešila, iako je ovo cveće potcenjeno.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.447
  • 113
  • 0

Svako proleće u znaku je kala. Sada je njihovo vreme, koje proizvođačima donosi mnogo posla. Rozalija Sitaš iz sela Mužlja kaže da nije pogrešila kada je pre više od 20 godina odustala od povrtarstva.

"Za razliku od povrća, oko kala ima najviše posla kada im je sezona, dok van sezone oduzimaju mnogo manje vremena", kaže Rozalija.

Proizvodnja kala

Počela je sa džakom lukovice i jednim plastenikom. Danas ima proizvodnju u devet plastenika. Sadnja počinje na jesen, a kale vrhunac dostižu od marta do maja. Letnji meseci predviđeni su za mirovanje.

Ono što im je najpotrebnije tokom proizvodnje je voda, korišćenje sistema kap po kap, a zimi puno grejanja.

"Važno je da se plevi, kako ne bi bilo trave. Koristimo i dosta prihrane, da bismo dostigli kvalitet. Posle dolazi branje. Zima je jako teška, jer mora da se greje i dan i noć, kada je veliki minus. Videćemo kakva će biti godina", objašnjava ova cvećarka.

U fazi cvetanja, beru se svako veče. Kale se u junu i julu ne zalivaju. Cveće se suši, a lišće skida. Sa zalivanjem se počinje u avgustu.

Niska cena cveća

Rozalija smatra da je cena ovog cveća niska i da se godinama ne menja. Kaže da cena bude nešto skuplja jedino za osmi mart. Sada je već pala i na prošlogodišnjem je nivou.

Problem je i što nema tržišta, kao i to što nema odgovarajućeg prodajnog mesta. Veruje da bi berza cveća bila potrebna u Beogradu, kao i veći izvoz cveća.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Kala Plastenik Mužlja Rozalija Sitaš


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.