• Višegodišnje biljke
  • 28.06.2019. 18:00

Prirodni klima uređaj - višegodišnje biljke snižavaju temperaturu u baštama i parkovima?

U budućnosti, u Beču žele saditi više višegodišnjih biljaka jer upravo one, zajedno sa drugim vrstama otpornim na vrućinu i suše, pomažu u snižavanju temperature gradskih površina i tako deluju kao prirodni klima uređaj grada.

Foto: Pixabay/njypcom
  • 616
  • 31
  • 0

Nakon što je prošle nedelje postavljena hiljadita javna česma sa pitkom vodom za građane i posetioce, ove nedelje su iz Grada Beča najavili nove mere u borbi protiv klimatskih promena. Visoke temperature, tropske noći i toplotni talasi predstavljaju veliki problem bečkim baštovanima koji već godinama sarađuju sa inostranim kolegama kako bi pronašli rešenja za uticaj klimatskih promena na biljke u gradskim vrtovima i parkovima. 

U Beču postavili 1.000 javnu česmu sa pitkom vodom!

Iz saradnje je proizašla ideja sadnje kombinacija višegodišnjih biljaka na gradska područja. U pitanju su zeljaste biljke sa atraktivnim cvećem koje nakon sadnje više nije potrebno ponovo presađivati. Ova vrsta biljaka zbog strukture lista gubi vrlo malo vode i dobro podnosi sušu i vrućinu što znači da za njeno održavanja nisu potrebne velike količine vode. Uz to, brzo rastu i u skladu sa godišnjim dobom, menjaju svoju boju čime unose kontrast u dominantno zelenilo ostalih biljaka. Kako cvetovi višegodišnjih biljaka variraju po boji, obliku, veličini i formi, moguće ih je kombinovati na razne načine, navodi eurocommpr.at

Bečki gradski vrtovi zaduženi su za preko tri hiljade cvetnih gredica širom grada. U budućnosti žele saditi više višegodišnjih biljaka jer upravo one, zajedno sa drugim vrstama otpornim na vrućinu i sušu, pomažu u snižavanju temperature gradskih površina i tako deluju kao prirodni klima uređaj grada.


Tagovi

Uzgoj višegodišnjih biljaka Prirodni klima uređaj Cvetne gredice Uređenje parkova Klimatske promene Otporno na sušu


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.