Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cveće iz rasadnika
  • 31.10.2019. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Šajkaš

Rasadničko cveće traženo tokom čitave godine

I ove godine tu su najprodavanije vinke i tradicionalno muškatle. Vinku kupci vole jer nije zahtevna pa je iz tog razloga Dragana uvek rado i preporučuje.

Foto: Dragana Đurendić
  • 1.315
  • 38
  • 0

Dragana Đurendić, nedaleko od Novog Sada, u mestu Šajkaš, razvila je uspešnu rasadničku proizvodnju cveća, koju je zajedno sa suprugom započela još 2004. godine.

Oni gaje brojne sezonske vrste. "Prolećna proizvodnja obično započinje sa violom, primulom i muškatlama, a onda kasnije sledi proizvodnja begonija, salvije, kadifa, imaptiensa, surfinija, sanpatiensa i još oko 20ak vrsta", objašnjava Dragana i dodaje kako su sve one pogodne za bašte i dvorišta, ali i balkone.

Proizvodnja cveća zahtevna, ali isplativa

Sa vinkom se završava prolećna proizvodnja, a na početku jeseni uobičajeno je da krene uzgoj hrizantema i ciklama. Kako kaže, ove vrste na tržište pristižu za božićne i novogodišnje praznike, a njima poslednjih godina dodaju i božićnu zvezdu, sve traženiju na našem tržištu.

Muškatle najtraženije

I ove godine tu su najprodavanije vinke i tradicionalno muškatle. Vinku kupci vole jer nije zahtevna pa je iz tog razloga Dragana uvek rado i preporučuje.

Za one koji imaju malo više vremena da se posvete cveću, kaže da je definitivno pravi izbor surfinija. Ova cvetnica uz malo nege, obilno cveta tokom godine pa je idealna za svaki dom.

Tu su interesantne i poslednjih par godina prisutne vrste - nova gvineja i sanpatiens.

Kako se muškatle pripremaju za "zimski san"?

Naša sagovornica kaže da voli svo cveće, ali ako bi baš trebalo da izabere jednu omiljenu, onda je to upravo tzv. pištika ili poznatija kao sanpatiens. Jer nije zahtevna za održavanje, a cveta od kasnog proleća pa sve do kasno u jesen.

Muškatle ipak najtraženije

U ova doba godine - najpopularnija je hrizantema

Hrizantema je definitivno najtraženija jesenja cvetnica, a ima ih više vrsta. Od onih sa sitnim cvetom pa nešto krupnijim i sve do onih sa loptastim cvetovima. Rezane se najviše koriste za bukete i imaju široku paletu boja.

Kako da hrizanteme iz saksije sačuvate do proleća

"Neki ciljevi za budućnost svakako su u pravcu osavremenjavanja proizvodnje. To podrazumeva da modernizujemo postojeće objekte, ali i da olakšamo i optimizujemo procese što je više moguće", otkriva ova preduzetnica.

Izazovi proizvodnje

Dragana priča kako je svaka godina priča za sebe i da se uvek jave neki izazovi. Osete se klimatske promene - leta su izrazito topla i suva i jako je teško izabrati pravu vrstu cveća za balkone i dvorišta naših kupaca.

"Dodatnu poteškoću predstavljaju i razne bolesti, kojih je svake godine sve više. Tako da stalno tražimo nove preparate za uglavnom iste bolesti", navodi ona i kaže da im zimi dodatne troškove predstavlja grejanje.

Čitava porodica angažovana 

Sa suprugom deli poslove u rasadniku. On je zadužen za zaštitu bilja i za prodaju, a što se tiče sadnje, zalivanja, orezivanja, to radi Dragana. Zajedno poručuju biljke i semena, a deca takođe ponekad pomažu, posebno u jeku plasmana.

Sezona prodaje traje realativno kratko, kupci traže pomoć prilikom odabira, ali i da im se objasne detalji oko nege, zaštite i održavanja. "Sve navedene aktivnosti zahtevaju našu maksimalnu angažovanost i mi se trudimo da svakog kupca ispoštujemo u potpunosti", zaključuje Dragana.


Tagovi

Hrizanteme i ciklame Rasadnik Muškatle Rezana hrizantema Dragana Đurendić Sezona prodaje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.