Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 10.01.2021. 16:00

Raste svest o potrebi promene načina ishrane i lečenja biljem

Lekovite, aromatične i začinske biljke su biljke koje svojim hemijskim sastavom utiču na lečenje pojedinih bolesti, poboljšavaju ukus i miris jela i lekova, a svojim eteričnim uljima često ulaze u sastav proizvoda kozmetičke industrije i parfimerija.

Foto: Depositphotos/alisbalb2
  • 669
  • 269
  • 0

Grupa lekovitog bilja obuhvata oko 1.700 vrsta koje spadaju u oko 90 botaničkih familija. Među njima oko 50 vrsta su u redovnoj proizvodnji, dok se ostale nalaze u prirodi u divljoj formi. I jedne i druge se koriste kao sirovine za proizvodnju lekova, začina, u kozmetičkoj industriji, u ishrani, prave se čajevi, tinkture, melemi i drugo, navodi stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrendo stručne službe Kraljevo Nenad Nešović.

Lekovite, aromatične i začinske biljke su biljke koje svojim hemijskim sastavom utiču na lečenje pojedinih bolesti, poboljšavaju ukus i miris jela i lekova, a svojim eteričnim uljima često ulaze u sastav proizvoda kozmetičke industrije i parfimerija. Zauzimaju veoma značajno mesto kako u ishrani tako i lečenju ljudi i životinja.

Svaki treći lekoviti preparat koji se koristi u savremenoj medicini je izdvojen iz biljne sirovine ili uz učešće produkata biljnog porekla. Ova sirovina se može dobiti sakupljanjem divljih biljaka ali poslednjih godina sve više i organizovanim gajenjem.

Priroda ima lek za svaku bolest

Tako je još pre 40 godina Gospa Tomić iz zlatiborskog sela Tripkova počela je da gaji lekovito bilje, a malo kasnije i povrće i to samo organskog tipa. Uzgaja žalfiju, matičnjak, nanu, gavez, oman, pelin, bosiljak, koprivu, mirođiju, anis, čubar, radosilje, majsku ružu, kamilicu, majoran, peršun i slačicu. Nadmorska visina od oko 700 m posebno je pogodna za uzgoj ovih lekovitih trava. Poslednjih 15 godina u potpunosti je posvećena njihovoj nezi i uzgoju.

Promena ishrane i proizvodnja prirodnih lekova

Lekovitost biljke ili nekog njenog organa dolazi od hemijskog sastava, odnosno materija koje imaju lekovito dejstvo na ljudski ili životinjski organizam. Neke materije su lekovite u malim količinama, dok u većim deluju kao otrovi. Lekovita svojstva proučava Fitoterapija kao grana Farmakologije, nauke koja proučava lečenje pomoću bilja. Druga nauka je Farmakognozija, nauka o drogama (lekovitim sirovinama), koja opisuje prirodne lekove anorganskog (mineralnog) i organskog (biljnog i životinjskog) porekla, pojašanjava kraljevački stručnjak.

Lekovito bilje uzgajamo i na terasi, a možemo li i da ga izvozimo?

U savremenom društvu je dat naglasak sintetičkim proizvodima odnosno primenjenoj hemiji, što se odrazilo i u medicini gde je većina lekova sintetizovana. Poslednjih godina raste svest o potrebi promene načina ishrane, vraća se tradicionalna ishrana i proizvodnja prirodnih lekova. Zato je interesovanje za lekovito, aromatično i začinsko bilje u porastu.

Konstantnim povećanjem tražnje ovih sirovina raste potreba za naučnim pristupom ovom problemu, što dovodi do razvoja gajenja lekovitog i začinskog bilja na oraničnim površinama, ističe Nešović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Lekovito bilje Prirodni lekovi Nenad Nešović Aromatično bilje Začinsko bilje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mačvanska turistička atrakcija - deponije! Ove slike su sa divlje deponije koja se nalazi između mačvanskih sela Ravnje i Banovo Polje, a pripada teritoriji opštine Bogatić, prenosi na Fejsbuk stranica "Pokrenimo Mačvu". Klanični otpad iz k... Više [+]