Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepeljevac
  • 11.01.2019. 18:15

Ruža i šafran za liker, slatko i džem

Damaska ruža je jedina vrsta od koje se prave eterična ulja, a zbog izuzetnih svojstava i mirisa ima široku upotrebu. Slično je i sa šafranom, od kog se dobija najskuplji začin na svetu.

Foto: Pixabay / JerzyGorecki
  • 465
  • 7
  • 0

Мedicinska sestra Tihana Paunović, poreklom je iz Lajkovca, a svoj radni vek provela je u Opatiji. Kada je otišla u penziju,  u  zavičaju, u Pepeljevcu kupila je napušteno seosko domaćinstvo. Tu je na 50 ari zasadila 1.000 sadnica damaskih ruža uvezenih iz Bugarske i čak 10.000 lukovica šafrana iz Francuske.

Nežna ruža i moćni šafran

Dodaje da je za vreme boravka u Abu Dabiju upoznala čari orijentalnih parfema, među kojima se izdvajao miris damaskih ruža. On je toliko opčinio, da je neprekidno maštala da ima čitavo polje damaskih ruža. 

"I tako sam odlučila da uzgajam ove lepotice prekrasnog mirisa. S obzirom na to da je ruža ženstvena, opojna, zavodljiva, nežna, morala sam joj naći balans, nešto prizemljeno, moćno, dominantno. Tako sam, po savetu mog sina, počela da gajim šafran", otkriva Paunovićeva za Novosti.

Liker, slatko, džem i voda od ružinih latica

Ova vredna žena proizvodi liker, slatko i džem, ali i vodu od ružinih latica, koja je izuzetno cenjeno kozmetičko sredstvo. Kaže da je prva zamisao bila proizvodnja likera od ruža i šafrana, ali je za to potrebna velika količina latica. Tačnije, litar likera potrebno je oko kilogram latica. Liker nastaje natapanjem latica u lozovoj rakiji, dobijenoj od grožđa sorte šardone. Potom odležava u specijalnim posudama od šest do osam meseci, a liker od šafrana do 60 dana.

Šafran
Šafran

"To je uslovilo da pravim ružinu vodu. Potrebno je čak 36 sati da se uberu latice sa 1.000 grmova ruža, a sledećeg dana sve se počinje iz početka, jer se pupoljci preko noći razviju u cvetove. Želela sam da moji proizvodi budu jedinstveni u Srbiji i regionu, i zato sam, pored likera, počela da pravim slatko i džem od ruža po originalnoj recepturi venecijanskih manastira. Ružina voda je ipak posebna, apsolutno organski proizvod i odgovara svim tipovima kože. Damaska ruža je jedina vrsta od koje se prave eterična ulja, a zbog izuzetnih svojstava i mirisa ima široku upotrebu. Slično je i sa šafranom, od kog se dobija najskuplji začin na svetu. Aroma, vrednost i lekovitost ovih biljaka su izuzetne. Gajim ih bez ikakvih hemikalija, jedino im poklanjam neizmernu ljubav", napominje Tihana.

Propisi prepreka za bavljenje poslom

Dodaje da od svih eteričnih ulja, ono damaske ruže najbrže uspostavljaju balans psihičkog i fizičkog, stvaraju harmoniju u celom telu, a naročito kod žena. Uklanjaju stres, napetost, teskobu.

"Cilj mi je da kod ljudi probudim svest o ružama, čija je lekovitost odmah vidljiva, naročito u kozmetici. Moji likeri, džemovi, slatko i ružina voda stigli su na mnoge meridijane i svuda su pobrali samo pohvale, ali ovdašnji zakoni prepreka su da se sa ovim poslom uopšte otpočne", ističe Paunovićeva.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Tihana Paunović Damask ruža Šafran Liker Džem Slatko Pepeljevac