Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petunija
  • 27.02.2019. 20:30

Sadnja petunije - sami uzgajajte rasad

Petunija je prelepa cvetajuća biljka koja celo leto ukrašava balkone, terase, žardinjere, dvorišta. Stvorene su petunije sa različitim oblikom i bojom cveta. Rasad petunije možete gajiti sami.

Foto: Pixabay.com/127071
  • 25.541
  • 83
  • 0

Petunija je veoma omiljena jednogodišnja cvetna vrsta koja ulepšava mnoge balkone, terase i dvorišta. Odlikuje se dugim periodom cvetanja, stvara mnošto cvetova, a izborom sorte možemo birati oblik, veličinu i boju cveta. Zahvaljujući ukrštanju stvorene su sorte i hibridi čiji jednostruki ili dvostruki cvetovi mogu biti jednobojni ili ih krase različite kombinacije boja.

U zavisnosti od naših želja i uslova koje možemo pružiti biljkama odabraćemo petunije sa krupnijim ili sitnijim cvetovima, one koje bolje podnose kišu ili one koje su otpornije na sušu. Većina sorti i hibrida voli da je posadite na sunčano mesto, ali će im tokom vrelog leta više prijati polusenovito mesto.

Petunija ima veoma sitno seme

Do semena petunije možete doći kupovinom, razmenom ili ste sačuvali seme od biljaka koje ste uzgajali prethodne godine. Kako se radi o veoma sitnom semenu imaćete dovoljno biljaka za uzgajanje, a najveći problem je da ravnomerno rasporedite seme prilikom setve zbog njegove veličine.

Uzgajanje nije teško i ukoliko ste sadili seme bilo koje biljke sigurno već imate dovoljno znanja za uspešan poduhvat uzgajanja rasada petunije. Za uspešno uzgajanje trebaće vam: dobro seme, posude, supstrat.

Supstrat za setvu treba da je kvalitetan. Petunija voli rastresitije zemljište i ukoliko je supstrat teži, zbijeniji, a ne možete doći do namenskog supstrata, dodajte pesak. Mera supstrata i peska treba da je 5:1.

Setva slična setvi bosiljka

Tokom februara i marta obavlja se setva petunije. Odabranu posudu potrebno je napuniti supstratom, lagano protisnuti i zaliti. Seme petunije što ravnomernije rasporediti po površini. Pošto je veoma sitno možemo prethodno pomešati seme sa peskom kako bi ga lakše posadili. Seme nije potrebno dodatno prekrivati supstratom ili se samo blago pospe supstratom. Setva je slična setvi bosiljka, a seme petunije se ponaša na isti način kao seme bosiljka. Posejano seme pošpricajte vodom, a posudu prekrijte providnom folijom. Tako se provršinski sloj neće brzo prosušiti i to će osigurati uspešno klijanje i nicanje mladih biljaka. Posudu držite na prozorskoj dasci, jer je potrebno obezbediti dovoljno svetlosti i toplote. Birajte prozore sa južne strane.

Optimalna temperatura za klijanje i nicanje je 25°C, dok temperatura ispod 20°C može dovesti u pitanje uspeh klijanja i nicanja. Ukoliko ne možete da obezbedite optimalnu temperaturu i osvetljenost posudu sa posejanim semenom možete držati ispod stone lampe.

Proverite stanje useva i obavite provetravanje skidanjem folije ukoliko je supstrat previše vlažan. U optimalnim uslovima već nakon sedmice pojaviće se mlade biljke, a tada je potrebno da se temperatura smanji na 20°C.

Najbolje je zalivanje obaviti preko tacne

Mlade biljčice su veoma osetljive na nedostatak vode, ali i na višak. Zbog toga je najbolje da se zalivanje obavlja preko tacne i da supstrat sam povlači onoliko vode koliko mu je potrebno.

Spor početni rast mladih biljčica uslovljen je razvojem korenovog sistema. Ukoliko ste pregusto posejali seme pincetom počupajte suvišne biljke. U gustom usevu brzo dolazi do izdužavanja biljčica, pa i do poleganja i propadanja.

Mlade biljčice presadite u zasebne saksijice kada razviju dva prava lista. Presađivanje se obavlja na klasičan način, poput presađivanja mladih paprika ili paradajza. Ukoliko primetite pojavu izduživanja biljčica smanjite temperaturu na 15°C i nastavite negovati mlade biljke, redovno ih zalivati i prihranjivati.

Kako bi dobili dobro razvijenu grmoliku biljčicu potrebno je izvršiti prikraćivanje iznad petog pravog lista. To će podstaći račvanje i formiranje novih grančica što će biljci dati izgled cvetajućeg grma.

Kod kupovine izbegavajte izdužene, tanke i lomljive biljke. Birajte niže, kompaktnije biljke sa tamnije obojenim listovima.


Tagovi

Petunija Setva petunije Rasad Sitno seme Presađivanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.