Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Magnolija
  • 26.03.2022. 16:30
  • Raški okrug, Vrnjačka Banja

Saveti za negu i uzgoj magnolije - svetlije sorte cvetaju ranije

Iako su najčešće visibabe prva asocijacija na proleće, raskošne magnolije kraljice su jednog od najlepših godišnjih doba. Rasadnik "Stanojčić" iz Vrnjačke Banje širom naše zemlje poznat je po uzgoju ove egzotične cvetnice, koja zauzima čak 90 odsto njihove proizvodnje.

Foto: Depositphotos/etienjones
  • 1.271
  • 56
  • 0

U porodici Stanojčić ljubav prema biljkama neguje se decenijama unazad. O tradiciji u uzgoju cveća i rasada ove porodice iz Vrnjačke Banje najbolje govori podatak da se prenosi s kolena na koleno.

"Naš rasadnik tri decenije radi sa školovanim kadrom. Sve je krenulo još u vreme kralja, kada je moj deda bio cvećar, a kasnije se moj otac bavio rasadničarstvom, sređivao je i kalemio biljke. Sa ponosom mogu da kažem da naš rasadnik vodi moj sin, inženjer pejzažne arhitekture“, kaže Dragan Stanojčić.

Pored svog brenda magnolije, rasadnik u proizvodnji poseduje više od 300 vrsta sadnog materijala za parkove, uređenje vrtova i opremanje eksterijera.

Otporna na zimu

Stanojčići uzgajaju više od 60 sorti magnolija, od čega su komercijalizovali na veliko više od 20.

Sve je krenulo od kralja, kaže Stanojčić (foto: Z. Ljubojev)

"Imamo patuljaste, srednje i visoke magnolije. Imamo i mediteransku koja je otporna na mraz. Nju još zovu i zimzelena magnolija, a u stvari je reč o grandiflori, beloj magnoliji. Ona je prilagodljiva našim klimatskim uslovima. Inače je mediteranska biljka, kao i kaki japanska jabuka, ali od malena se privikava na naše uslove. Zato je kod nas uspešna u proizvodnji i od dva lista se nalazi na tretiranju po snegu i ledu i ne unosimo je unutra, kao što to rade drugi, koji je odgajaju u staklenicima i plastenicima.

Kada je reč o drugim sortama, naš sagovornik ističe da žutu magnoliju obično kaleme u kombinaciji sa rustikom, drugom tamnijom bojom.

Traži sitnu zemlju, ali ne pesak

Kada je reč o uzgoju, potrebno je voditi računa o zemljištu, koje po svojoj pH vrednosti treba da bude kiselo. Pored toga, ne trpi pesak, već joj treba obezbediti bilo koji drugi tip zemljišta, uz humus i odgovarajuću prehranu.

"Kod sadnje je bitno svaku biljku nagaziti izuzetno sitnom zemljom. Politi je po potrebi. Magnolija inače ne traži mnogo vode. Sto posto je prijem. Inače, idealan sadni period za sve biljke je jesen. To je zlatno pravilo. Može i u rano proleće, ali kasnije kada krenu biljke sa vegetacijom može da se održi, ali traži više nege", kaže naš sagovornik.

Izbor sadnica u rasadniku "Stanojčić"

Kalemljenjem, cvetovi na jednom stablu magnolije mogu da budu različitih boja. Pored uobičajenih ružičastih i belih, Stanojčići proizvode i žute, crne, plave i zvezdaste. Kada je reč o periodu cvetanja, u praksi se pokazalo da svetlije sorte cvetaju ranije.

"Dešava se da od 20. marta kreću da cvetaju svetlije, ostatak cveta početkom aprila. Sa druge strane, tamnije sorte kreću sa cvetanjem od polovine pa do kraja aprila. Znači, period cvetanja traje mesec dana, ali različit je za svaku sortu i boju.

On dodaje da kod magnolija nisu prisutne specifične bolesti, ali da im smeta velika vlažnost.

"Na listu hoće da se pojavi pepelnica, ali se ona eliminiše odgovarajućim tretiranjem. Smetaju joj velike kiše“, kaže Stanojčić.

Preporuke za formiranje

Za većinu magnolija je karakteristično da rastu žbunasto i izbacuju dosta novih mladih izdanaka, kako se i razmnožavaju. Ukoliko vlasnici ove kraljice proleća žele da formiraju stablo bez niskih bočnih grana onda je preporuka da se mladi izdanci uklanjaju čim se pojave. Može se orezivati, posle cvetanja i formirati gušći i željeni oblik.


Tagovi

Magnolije Dragan Stanojčić Nega Zalivanje Kalemljenje Rasadnik


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.