Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlakča kod Kragujevca
  • 16.06.2016. 18:00

Selo najlepših dvorišta

Vlakča nezvanično nosi epitet sela sa najlepšim dvorištima. Više od deset godina oni organizuju i takmičenje za najlepša dvorišta u različitim kategorijama od koga je nastao viši rang nadmetanja. Mnoge ideje, ali i novac za uređenje stigli su iz Švajcarske gde gotovo trećina stanovnika tamo radi.

  • 7.204
  • 588
  • 0

U Vlakči, selu na pola puta između Kragujevca i Topole, upravo je održan još jedan izbor za najlepša dvorišta. Jer, u tom selu, u šali kažu da ima najviše uređenih dvorišta po glavi stanovnika. Ova manifestacija počela je 2005. godine i to sasvim slučajno, kada je aktivista sela, Dragoljub Švabić, sa jednom novinarskom ekipom odlučio da je prava šteta ne pokazati svetu svu lepotu dvorišta.

"Epidemija" došla iz Švajcarske

Ne zna se kada su domaćini tačno počeli da sa velikom ljubavlju posvećuju pažnju travnjacima i cvećnjacima, ali sada, kada neko dođe u Vlakču, ne može da ne primeti da su sva dvorišta uređena do poslednjeg detalja i veoma često po pravilima pejzažne arhitekture.

"Ne mogu sa sigurnošću da kažem kako je krenula ta "epidemija", ali sada je činjenica da sva dvorišta mogu slobodno da uđu u bilo koji časopis koji se bavi eksterijerom. Trećina stanovnika Vlakče radi u Švajcarskoj. Mnogi od njih nisu zapostavili svoje kuće, već su svojima slali novac i da uređuju dvorišta poput onih u inostranstvu. Ali, donosili su i ideje. Ima dosta i dvorišta koja su uređivali stručnjaci. Ništa se nije prepuštalo slučaju", kaže Dragoljub Švabić.

Takmičenje u četiri kategorije

Najlepša dvorišta u Vlakači

Tako, danas u dvorištima Vlakče ima inovacija i iz Švajcarske, uklopljenih sa šumadijskim detaljima. Među cvećem ima svega, od ruža, preko muškatli, perena, pa do egzotičnih primeraka. Cilj takmičenja za najlepša dvorišta nije bio da se neko ljuti što nije osvojio prva mesta na tabeli, već da razigra maštu i sledeće godine pobedi. Svi domaćini u selu se druže, poštuju i razmenjuju sve, od pelcera do ideja.

Sada se u Vlakči biraju najlepša dvorišta u četiri kategorije: parkovsko, etno i najlepše dvorište, i najlepši detalj. Prve godine učestvovalo je svega desetak gazdinstava, a ove godine u konkurenciji je bilo čak 40 dvorišta. Tročlani žiri bira pobednika, a u sastavu su predstavnici Turističke organizacije, Gradskog Zelenila i neko od javnih ličnosti ili novinara.

I detalj može da pobedi

Manifestacija zvanično nosi naziv "Dani otvorenih dvorišta Vlakče" i to podrazumeva da svako može da dođe, razgleda, pita za savet, uzme recept za održavanje travnjaka i biljaka. Ove godine titulu najlepšeg dvorišta pripalo je Ratku Jovanoviću. Najlepše etno dvorište negovala je Draga Pavlović, a u parkovskom stilu pobedila je Nada Gajić. Najlepši detalj imao je Zoran Ješić.

Preteča takmičenja na višem nivou

Pobednici su osim pehara dobili i direktni prolaz za takmičenje za Najlepša dvorišta Centralne Srbije, koje je i nastalo od Vlakčanskog nadmetanja. Viši rang se o država 12. jula u Topoli. Konkurencija ni tu nije laka. Prijavljeno je 78 takmičara iz 20 sela Šumadije. U galeriji fotografija možete pogledati neke od detalja zabeleženih u Vlakči, koje nezvanično nosi titulu sela sa najlepšim dvorištima.

Foto:Dragoljub Švabić


Foto prilog


Tagovi

Vlakča Dragoljub Švabić Najlepša dvorišta Takmičenje Ruže Perene Muškatle Topola Kragujevac


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.