Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva cveća
  • 09.02.2023. 07:30

Setva petunije u februaru i martu - kada ih presaditi?

Petunija ima vrlo sitno seme čija klijavost se gubi već nakon dve godine. Pazite šta i kako sejete.

Foto: Depositphotos/ lakshmi-777.yandex.ru
  • 532
  • 50
  • 0

Za setvu petunije u februaru i martu odaberite seme staro do dve godine. Ono je vrlo sitno i brzo gubi klijavost i zahteva dobro pripremljen supstrat bez grudvica. Odgovara joj pH reakcija od šest do 6,5.

Obezbedite dovoljno toplote

Za razvoj izniklih biljaka dovoljna je plitka posuda koja ima dubinu do pet centimetara. Napunite ih supstratom do tri četvrtine, a zatim lagano pritisnite, izravnajte površinu i zalijte.

Sitno seme se pažljivo zaseje. Možemo ga pomešati s peskom kako bi se bolje raspodelilo. Možete to napraviti omaške po površini ili u redove. Na međuredni razmak od dva do tri centimetra i razmak u redu od jedan do dva centimetra. Prekriva se tanjim slojem supstrata.

Lagano ga rukom pritisnite kako bi istisnuli vazdušne džepove i obezbedili bolji kontakt semena sa supstratom.

Kako bi sprečili isušivanje površinskog sloja i propadanje semenki koje su započele klijanje, potrebno je površinu prekriti providnom folijom ili najlon vrećicom. Redovno proveravajte vlažnost. Optimalna temperatura za klijanje je oko 25 stepeni Celzijusa. Mlade biljke će se pojaviti već posle pet do 10 dana ili posle dve nedelje. Nakon nicanja uklonite foliju.

Krasit će svaki prozor, terasu (Foto: K. Rastija)

Mlade biljčice su osetljive

Posle nicanja smanjite temperaturu na oko 20ºC. Posudu držite na osvetljenom mestu. Ako je na tamnom, može doći do izduživanja mladih biljaka kada niknu. Neka imaju dovoljno svetlosti tokom 14 do 16 h. Tokom rasta temperatura ne treba da bude ispod 15 stepeni Celzijusa, jer to može dovesti do propadanja sadnica. Održavajte vlažnost supstrata, ali pazite, ne sme da bude ni prevlažan jer je tada podložan propadanju. Zalivajte pažljivo jer su mlade biljke veoma osetljive na eroziju, odnošenje supstrata vodom. 

Kada mlade biljčice razviju dva do četiri prava lista, presađujemo ih u pojedinačne posude. To će obezbediti dovoljno prostora da se koren razvije. Kod starih sorti mlade biljke se prikraćuju kada formiraju osam listova. To će podstaći grananje i dobijanje bujnijeg žbuna. Kod novih se sorti ova mera može izostaviti.

Na stalno mesto se sadi kada ima osam listova.


Tagovi

Petunija Uzgajanje petunije Rasad petunije Presađivanje petunije Temperatura Setva petunije Zalivanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.