Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovitost hmelja
  • 13.09.2017. 18:30

Šišarice hmelja za umirenje i protiv nesanice

Čaj od osušenih ženskih cvetova hmelja deluje umirujuće, a koristi se i kod mnogih drugih zdravstvenih tegoba.

Foto: RitaE / Pixabay
  • 776
  • 20
  • 0

Kraj leta vreme je kada se možete sbadeti šišaricama hmelja, koje će vam poslužiti kao čaj za umirenje, protiv nesanice, lakšeg oblika depresije, psihičkog nemira, ali i kod nedostatka apetita, želudačnih i crevnih tegoba, kao i kod neredovnih menstruacija i klimakteričnih tegoba.

Muški i ženski cvetovi

Hmelj (Humulus lupulus) je iz porodice konoplje i zeljasta je trajnica, koja formira grm dug od tri do šest metara, najčešće oko drugih grmova i drveća. Često raste uz vode, uz puteve i polja, a uzgaja se i u velikim zasadima.

Ova je biljka dvodomna, što znači da se na jednima razvijaju samo muški, a na drugima samo ženski cvetovi. U lekovite svrhe i u industriji piva koriste se samo ženske biljke i lupulinske žlezde koje ispadaju kao prah.

Bere se u kasno leto

Hmelj cvete od juna do avgusta. Ženski cvetovi, šišarice, beru se u kasno leto, kada su sasvim razvijeni i još uvek bogati lupulinskim žlezdama. Ubrane šišarice treba rasprostrti u tankom sloju i sušiti na mestu koje je u senci, ali sa dosta vazduha. Oni sadrže tanine, smole, eterično ulje sa humulonom i lupunolom, mineralne materije i flavonoide. Upravo zbog toga hmelj deluje umirujuće.

Čaj od šišarica hmelja

Dve pune čajne kašike šišarica prelijte sa 2,5 dcl kipuće vode i ostavite 15 minuta, pa procedite. Za umirenje su dovoljne dve šolje dnevno, a kod nesanice jedna šolja pola sata pre spavanja. Hmelj se dodaje i u mešavine drugih čajeva, jer tako pojačava delovanje glavne biljke.

Foto: RitaE / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.