Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kaktusa
  • 30.05.2019. 14:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Student hortikulture u bašti uzgaja više od 200 kaktusa

Milan Doroslovački iz Bečeja ima nesvakidašnji hobi. U bašti uzgaja 50 različitih vrsta kaktusa, a njegova kolekcija broji više od 200 primeraka.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 2.149
  • 91
  • 0

Milan Doroslovački (23) je kaktuse počeo da uzgaja pre devet godina, kao srednjoškolac. Još tada je znao da želi da se bavi uzgojem biljaka i hortikulturom, zato je nakon gimnazije upisao željeni smer na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Osim u saksiji, kaktuse je moguće uzgajati i u dvorištu. Međutim, potrebno je stvoriti im što prirodnije uslove, kaže naš sagovornik, koji je svoje primerke presadio u sunčani deo bašte.

"Da bi kaktusi opstali, neophodno je da im obezbedite kvalitetno zemljište. Oni uglavnom vole kiselo zemljište. Ne vole vodu zato je važno zalivati ih postepeno i prihranjivati. Tokom zime, vadim ih iz bašte i unosim u kuću kako ne bi promrzli. To je složeniji zadatak jer oko toga imam mnogo posla, a svaki kaktus treba pažljivo izvaditi, pritom vodim računa da se ne izbodem", objašnjava ovaj mladić.

Uzgoj kaktusa iz semena

Zimski "san" pogoduje fazi cvetanja

O njima se brine svakodnevno. Zato i ne čudi što u svojoj kolekciji ima primerke impozantnih veličina. Oni su rezultat prave brige i nege u koje se ubrajaju organska prihrana, specijalni malčevi i humus, koji sadrži ljuske krompira, ljuske jaja, soc od kafe.

"Najlepši je period cvetanja. Cvetove kaktusa karakterišu živopisne boje, različiti oblici i dimenzije. Neki narastu i do 30 centimetara, dok drugi imaju svega nekoliko milimetara. Nažalost, cvet opstaje svega 24 sata. Da bi kaktus dostigao fazu cvetanja, neophodno je ispuniti nekoliko preduslova", pojašnjava Milan i nastavlja da je kaktusu važno obezbediti određenu fazu mirovanja, a to je najbolje učiniti u toku zime.

Cvetove kaktusa karakterišu živopisne boje, različiti oblici i dimenzije

"Od oktobra do marta držim ih u hladnim prostorijama u kojima se temperatura kreće između 5 i 10 stepeni. Tada ih ne zalivam. Tokom tog perioda oni miruju i sakupljaju mineralne materije. Kada dođe proleće, iznosim ih u baštu, tada počinje vegetacija, oni bujaju i formiraju se cvetovi", kaže on.

Donosio primerke sa studentskih putovanja

Mnogo voli da putuje, a pošto je student, ima priliku da sa fakultetom obiđe različite države i gradove Evrope. "Volim da vidim i saznam nove načine uzgoja biljaka, kako bih obogatio svoje znanje i iskustvo. Kada dođem kući trudim se da primenim te novine. Takođe, nastojim da sa svakog putovanja kući donesem novu biljku koja ne raste u Srbiji. Tako sam doneo razne sorte kaktusa", objašnjava Milan Doroslovački.

Osim u saksiji, kaktuse je moguće uzgajati i u dvorištu

Razmnožavanje kaktusa

Kaktuse je moguće razmnožiti na različite načine - kalemljenjem, reznicama i iz semena.

"Što se tiče metode razmnožavanja reznicama, neophodno je prepoloviti kaktus, s tim da nož mora biti sterilan. Po završetku tog postupka, mora se sačekati da rana zasuši. Ne sme da bude mokra, jer ukoliko dođe u dodir sa zemljom, kaktus će početi da truli i razvijaće se gljivice. Kada je rana suva, stavljamo ga u suvu zemlju i tako treba da odstoji sedam dana. Nakon toga, treba početi sa postepenim zalivanjem", objašnjava naš sagovornik.

Oprezno sa zalivanjem

Kaktusi su biljke koje inače ne vole previše vlage. Međutim, principi zalivanja nisu isti ukoliko je reč o biljki koja boravi u sobi ili u bašti. U zatvorenom prostoru vazduh skoro i da ne cirkuliše, objašnjava naš sagovornik i dodaje da, u tom slučaju, kaktusi uglavnom nisu izloženi direktnim sunčevim zracima.

Principi zalivanja nisu isti ukoliko je reč o biljki koja boravi u sobi ili u bašti

"Njima to nije dovoljno, jer vole direktno sunce. Kada zalivamo kaktus koji boravi u kući moramo imati na umu da u tom slučaju vodi treba mnogo više vremena da ispari iz saksije. Zato je važno kontrolisati vlažnost zemlje i ne preterivati sa zalivanjem, jer u suprotnom može da istruli. Zimi najčešće počnu da se deformišu i zakržljaju, upravo zbog toga jer nemaju dovoljno sunca i svetlosti", kaže Milan.


Foto prilog


Tagovi

Bečej Kaktusi Organska prihrana Cvet kaktusa Milan Doroslovački


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta