Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaktus
  • 03.08.2018. 16:15

Uzgoj kaktusa iz semena

Uzgoj kaktusa iz semena je jednostavna i jeftina metoda uzgoja, koja neiskusnim uzgajivačima kaktusa omogućava pozitivne rezultate.

Foto: Pixabay/rawpixell
  • 7.675
  • 88
  • 1

Uzgoj kaktusa iz semena ne zahtveva skupu opremu, niti skupe supstrate. To je jednostavna i jeftina metoda uzgoja, koja neiskusnim uzgajivačima kaktusa omogućava pozitivne rezultate. Vrlo brzo će doći do razvoja biljčica, koje će se trebati presaditi u veće posude. Pri ovome postupku treba biti izuzetno pažljiv, jer biljčice imaju vrlo osetljivo korenje.

Uslovi bitni za razvoj mladih kaktusa

Uzgajivač bi pre setve trebalo da bude upoznat sa zahtevima, koji su potrebni za određene vrste kaktusa, posebno kada je reč o uslovima za klijanje i rast malih kaktusa. Uslovi će pogodovati i razvoju bolesti, na koje je takođe potrebno obratiti pažnju. Biljčice kaktusa su male i osetljive, te su vrlo sklone napadima bolesti, algi i gljivica.

Uslovi bitni za razvoj mladih kaktusa su:

  • Toplina - dnevne temperature mogu biti do 32°C, dok noćne ne smeju da padnu ispod 18°C i 22°C
  • Vlaga - područje oko semena ne sme da bude suvo
  • Zasenjivanje - semenke ne smeju da budu izložene direktnoj sunčevoj svetlosti
  • Slobodno kretanje vazduha oko biljke - posude sa semenom moraju biti smeštene gde je slobodno strujanje vazduha, ali ne i na promaji
  • Odgovarajući supstrat - idealna smesa za klijanje semena kaktusa je mešavina lisnjače (laka, rahla i kisela zemlja, koja se dobija raspadanjem lišća, većinom bukovog) i peska.

Setva sjemena najbolja je u razdoblju od aprila do kasnog jula, jer tada još nema potrebe za grejanjem prostorija.

Setva kaktusa 

Za setvu kaktusa koristi se mešavina prašnastog dela ilovače i sitnijeg peska. Lisnjaču i pesak treba prosejati i ostaviti prašnasti deo. Mešavina lisnjače i peska trebalo bi da bude u razmeri 1:9. Nakon prosejavanja i mešanja, mešavinu je potrebno staviti u plitke posudice koje se stavljaju iznad vatre. Nakon sat vremena, posudice se uklanjaju sa vatre i hlade. Mešavina lisnjače i peska se na ovaj način steriliše, čime se uništavaju štetni organizmi i eventualno seme korova. Ako ste sigurni u kvalitetu i čistoću mešavine, nije je potrebno sterilizovati.

Semenke se seju u plitke posude sa otvorima na dnu, dubine do 5 cm, obima od 5 cm do 10 cm. Dno posudice se zatvara vatom, kako bi se sačuvala vlažnost supstrata. Nakon toga sledi sloj peska, koji se lagano pritisne, a zatim mešavina ilovače i sitnog peska ili supstrat za kaktuse. Semenke treba nežno i plitko utisnuti u supstrat. Kod setve sitnog semena, na površinu mešavine se posipa sitni sloj peska.

Nakon toga se seje seme u što finijem sloju, kako bi se semenke bolje inkorporirale sa zrncima peska. Semenke srednje veličine se takođe seju po površini mešavine, preko koje se nasipa tolika količina peska, da se prekriju semenke. Velike semenke se utiskuju u mešavinu supstrata, a dalji je postupak već prethodno naveden.

Supstrat treba održavati vlažnim

Posudice se uranjaju u veću posudu sa vodom i ostavlja dok se ne nakupi dovoljno vlage. Kod setve većeg semena, nakon što je supstrat upio dosta vlage, semenke se prekriju tankim slojem peska. Posude treba smestiti na toplo i osvetljeno mesto, koje nije na direktnoj sunčevoj svetlosti. Po potrebi dodavati vode. Vlažnost supstrata treba proveravati, posebno tokom vrućih dana. Supstrat treba održavati vlažnim.

Mlade biljčice bi trebalo da se pojave već nakon nekoliko nedelja. Nekim će vrstama kaktusa trebati više vremena za klijanje.

Nakon dva do tri meseca, treba presaditi brzorastuće kaktuse u posebne posude, jer brže crpe i oduzimaju vodu spororastućim kaktusima. U ovom slučaju, dodaje se supstrat za kaktuse. Mladim biljčicama koren je dobro razvijen, pa im omogućava snabdevanje vodom. Kaktuse tokom toplih dana možete prskati vodom, kako bi okolina biljke bila vlažna. Kasnije, kada su biljke veće, zalivanje ne treba biti učestalo, već po potrebi.


Tagovi

Kaktus Uzgoj iz semena Supstrat Presađivanje kaktusa Supstrat za kaktus


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta