Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paraćin
  • 28.09.2018. 16:15

Travar Radovan Miletić - Lekovito bilje kao način života

Radovan Miletić iz Paraćina se već duže od tri decenije bavi sakupljanjem lekovitog bilja i pripremom čajeva i melema za lečenje različitih boljesti. Za njega to nije samo posao, već je način života i životna filozofija, a kako tvrdi, ispijanje čajeva i boravak u prirodi su eliksir dobrog zdravlja.

Foto: Novosti / Z. Rašić
  • 2.914
  • 31
  • 0

Osamdesetogodišnji Radovan Miletić, iz Paraćina, preko 30 godina je najpoznatiji travar u Pomoravlju. Inače, Rade travar, kako ga mnogi zovu, sakuplja i pripreka više od 70 vrsta čajeva za razne tegobe. Lekovito bilje on bere na Rtnju, u Krivom Viru, Grzi, Sisevcu ili Peštercu, a tim je počeo sam da se bavi '90-ih godina prošlog veka, kada je prošao obuku kod jednog iskusnog travara. Da bi se živelo od tog posla, kako tvrdi, a prenose Novosti, neophodno je steći poverenje mušterija. Biljke bere isključivo sam, zato što treba znati šta se i gde bere, napominjući da se bilje nikako ne sme brati pored puteva, nego samo tamo gde su ptice.

Godinama proučavao lekovito bilje

Miletić je u berbi od aprila do decembra, jer jedno lekovito bilje smenjuje drugo. U aprilu kreću ljubičica i mlečika, pa za njima ostalo lekovito bilje i dalje redom. Od septembra do decembra se, kako dodaje, vadi korenje: oman, beli slez, crni slez, mačja šapa. Zanimljivo je da Radovan stanuje u zgradi u centru grada, a bilje suši na tavanu. On objašnjava da je tamo podigao crep dva-tri centimetra i napravio promaju, pa je tako sve suvo za tri dana. Miletić naglašava da je travke godinama proučavao, što kroz knjige, što kroz praksu, dodavši da nema priručnika na tu temu koji nije kupio. On ističe da je i sam napisao jedan takav priručnik s namerom da pomogne onima koji imaju ljubav i volju da se bave travarskim poslom.

Troskavac, očajnica, šuljevara...

Ako bi morao neku posebnu biljku da izdvoji, Radovan Miletić kaže da izuzetno ceni čaj od troskavca. Međutim, kvalitetnog troskavca retko gde ima, a on veoma dobar za želudac, čir na dvanaestopalačnom crevu i uopšte, za varenje. Skida šećer, pomaže i kod bolova, blagotvoran je za ceo organizam. Osim njega izdvojio bi i očajnicu koja je namenjena ženama, a zovu je još i macina trava. Ta biljka pomaže kod ženskih i plućnih bolesti, stimuliše lučenje žuči, kod groznice, kod manjka apetita. Rade pravi i čaj od šuljevare, kako se u narodu kaže. Ta biljka raste u krompirištima i na njivama posle žetve pšenice. Tamo je i pronalazim na području od Grze ka Peštercu, a mnogi je i sade. To je zapravo nadaleko poznat amer čaj dobar za bolesti urinarnog trakta.

Melemi sve traženiji

Iako je već u poznim godinama, čika Rade nema nameru da prekine potragu za lekovitim biljem i spravljanjem čajeva, jer je to njegov način života, izvor zdravlja i životna filozofija. Miletić ističe da su ispijanje čajeva i boravak u prirodi eliksir dobrog zdravlja, a to se vidi i po njegovoj vitalnosti. Njegova preporuka, pored čajeva je i pivo u umerenim količinama, zato što je ono "čistač" organizma, pa samim tim deluje blagotvorno. Danas ima ljudi koji čajeve redovno piju, ali ih takođe ima svuda (radnje, prodavnice zdrave hrane, apoteke), pa su kod Radeta travara zato trenutno traženiji melemi, naročito oni za vene i hemoroide, dok čajeve kod njega kupuju oni koji hoće biljku za koju je izvesno da na nju prašina nije pala.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Lekovito bilje Radovan Miletić Paraćin Rade Travar Raskovnik Troskavac Očajnica Šuljevara


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.