Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presađivanje
  • 11.01.2023. 07:30

Tri stvari treba uraditi sa saksijama pre presađivanja biljaka

Uskoro ćemo početi presađivati sobne biljke. Glinene saksije posebno mogu biti prenosioci raznih prouzrokovača bolesti.

Foto: Depositphotos/IKvyatkovskaya
  • 408
  • 30
  • 0

Pre svakog presađivanja sobnih biljaka potrebno je očistiti, oprati i dezinfikovati stare saksije kako bismo ih ponovo upotrebili. Stare posude pažljivo očistimo, četkom uklonimo zaostalo korenje i zemlju. Nakon toga obavimo detaljno pranje u sapunici i zatim dobro isperemo u čistoj vodi.

To može biti i dovoljno ako je reč o plastičnim posudama u kojima smo uzgajali zdrave biljke, a nameravamo posaditi vrstu koja nije srodnik i nema zajedničke bolesti. Ipak, da bi bili sigurni, najbolje je i njih dezinfikovati.

Zdrave biljke 

Kako bi obezbedili najbolje uslove za rast i razvoj biljaka, potrebno je da ispoštujemo sve zahteve koji se stavljaju pred nas, a jedan od osnovnih je da imamo saksije koje nisu prenosioci raznih prouzrokovača bolesti. To je naročito značajno kada koristite glinene. Pregledajte da nemaju oštećenja, jer u pukotinama mogu da se natalože spore, micelije gljivica, bakterije, a mogu biti sklonište štetnih organizama. Oštećenja mogu biti problem tokom uzgajanja i takve posude je potrebno odstraniti.

Presađivanje sobnog bilja u zimskom periodu

Na njihovoj spoljnoj strani često se pojavljuju bele mrlje što je znak izlučivanja mineralnih soli. Možemo ih naći i na ivicama plastičnih.

Četiri načina dezinfikovanja

Najjednostavniji način je da upotrebite alkoholno sirće koje je jeftino i lako se upotrebljava. Voda i sirće se koriste u odnosu 1:1. Saksije se potope na dva do četiri sata, a zatim se ispere hladnom vodom i ostavi na čistu površinu da se osuši na vazduhu.

Koristi se i rastvor varkine, izbeljivača za domaćinstvo, u odnosu 1:9. U njemu držite potopljene posude 10 minuta.

Glinene saksije se mogu termički dezinfikovati. Stavimo saksije na pleh i zagrejemo peć do 100 stepeni Celzijusa. Zatim se peć isključi i ostavimo ih najmanje jedan sat.

Rastvor kalijum permanganata se lako priprema, dostupan je i veoma efikasan. Nakon što ga napravite, u njega potopite posude. 

Uklonite belu ivicu i mrlje

Kako bi uklonili belu ivicu koja se formira od taloženja minerala, u pet litara vode razmutite tri kašičice limunske kiseline i u tom rastvoru držite potopljene saksije preko noći. Da ne isplivaju, pritisnite ih kamenom ili kakvim teškim predmetom. Sledećeg jutra ih očetkajte i dobro isperite.


Tagovi

Dezinfekcija saksija Zaštita bilja Presađivanje sobnog bilja Kako Recept za rastvor Bela mrlja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako pravilno gajiti orhideje? Orhideje zahtevaju dosta svetlosti, ali ne podnose direktnu svetlost, jer će se spržiti, dok slaba osvetljenost zaustavlja cvetanje. Optimalna temperatura za gajenje je 18-30 stepeni. Učestalost zalivanja zavi... Više [+]