Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presađivanje
  • 11.01.2023. 07:30

Tri stvari treba uraditi sa saksijama pre presađivanja biljaka

Uskoro ćemo početi presađivati sobne biljke. Glinene saksije posebno mogu biti prenosioci raznih prouzrokovača bolesti.

Foto: Depositphotos/IKvyatkovskaya
  • 1.150
  • 61
  • 0

Pre svakog presađivanja sobnih biljaka potrebno je očistiti, oprati i dezinfikovati stare saksije kako bismo ih ponovo upotrebili. Stare posude pažljivo očistimo, četkom uklonimo zaostalo korenje i zemlju. Nakon toga obavimo detaljno pranje u sapunici i zatim dobro isperemo u čistoj vodi.

To može biti i dovoljno ako je reč o plastičnim posudama u kojima smo uzgajali zdrave biljke, a nameravamo posaditi vrstu koja nije srodnik i nema zajedničke bolesti. Ipak, da bi bili sigurni, najbolje je i njih dezinfikovati.

Zdrave biljke 

Kako bi obezbedili najbolje uslove za rast i razvoj biljaka, potrebno je da ispoštujemo sve zahteve koji se stavljaju pred nas, a jedan od osnovnih je da imamo saksije koje nisu prenosioci raznih prouzrokovača bolesti. To je naročito značajno kada koristite glinene. Pregledajte da nemaju oštećenja, jer u pukotinama mogu da se natalože spore, micelije gljivica, bakterije, a mogu biti sklonište štetnih organizama. Oštećenja mogu biti problem tokom uzgajanja i takve posude je potrebno odstraniti.

Presađivanje sobnog bilja u zimskom periodu

Na njihovoj spoljnoj strani često se pojavljuju bele mrlje što je znak izlučivanja mineralnih soli. Možemo ih naći i na ivicama plastičnih.

Četiri načina dezinfikovanja

Najjednostavniji način je da upotrebite alkoholno sirće koje je jeftino i lako se upotrebljava. Voda i sirće se koriste u odnosu 1:1. Saksije se potope na dva do četiri sata, a zatim se ispere hladnom vodom i ostavi na čistu površinu da se osuši na vazduhu.

Koristi se i rastvor varkine, izbeljivača za domaćinstvo, u odnosu 1:9. U njemu držite potopljene posude 10 minuta.

Glinene saksije se mogu termički dezinfikovati. Stavimo saksije na pleh i zagrejemo peć do 100 stepeni Celzijusa. Zatim se peć isključi i ostavimo ih najmanje jedan sat.

Rastvor kalijum permanganata se lako priprema, dostupan je i veoma efikasan. Nakon što ga napravite, u njega potopite posude. 

Uklonite belu ivicu i mrlje

Kako bi uklonili belu ivicu koja se formira od taloženja minerala, u pet litara vode razmutite tri kašičice limunske kiseline i u tom rastvoru držite potopljene saksije preko noći. Da ne isplivaju, pritisnite ih kamenom ili kakvim teškim predmetom. Sledećeg jutra ih očetkajte i dobro isperite.


Tagovi

Dezinfekcija saksija Zaštita bilja Presađivanje sobnog bilja Kako Recept za rastvor Bela mrlja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.