Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ROSIS4H
  • 26.08.2018. 09:00

Uzgoj cveća u Holandiji je toliko cenjena delatnost da su baštovane sahranjivali na posebnom groblju!

U sklopu prekograničnog projekta "Otkrivanje mogućnosti za održivi uticaj na razvoj hortikulture u prekograničnom području", učenici i profesori srednjih poljoprivrednih škola iz Šapca i Slavonskog Broda boravili su u Holandiji.

Foto: Emerik Pišl
  • 1.178
  • 23
  • 0

"ROSIS4H - Otkrivanje mogućnosti za održivi uticaj na razvoj hortikulture u prekograničnom području" naziv je prekograničnog projekta Srbije i Hrvatske u okviru kog su profesori Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika Šabac i Srednje škole "M. A. Reljković" iz Slavonskog Broda, kao i predstavnici drugih partnera u projektu, boravili na studijskom putovanju u Holandiji.

Nosilac projekta je Centar za tehnološki razvoj - Razvojna agencija Brodsko - posavske županije d.o.o., a partneri Grad Šabac, Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac, Srednja škola "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod i Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o. Vrednost projekta je 564.258,22 evra, od čega su 479.619,46 evra bespovratnih sredstava.

Umrežavanje klastera 

Osnovni cilj projekta je umrežavanje klastera u poljoprivrednoj proizvodnji u segmentu cvećarstva kao i unapređenje efikasnosti centara kompetencija osnovanih u ranijim projektima. Ujedno će putem e-platforme biti podstaknuto što veće umrežavanje proizvođača, gazdinstava, ali i ostalih preduzetnika u poljoprivredi koji bi trebalo da dobiju mogućnost prezentacije svojih proizvoda i saradnje. 

Samo studijsko putovanje neizostavno je počelo posetom Royal Flora Holland u Alsmeru, mestu iz kog se u svet svakodnevno šalju tone cvijeća poslednjih 100 godina. Usledila je poseta Muzeju hortikulture, mestu koje posetioca vodi kroz bogatu prošlost bavljenja hortikulturom. Zanimljivo je istaći da se kroz viševekovni presek može videti da se u Holandiji u XVII veku proizvodnja fokusirala na voćarstvo, krajem XIX veka počinje uzgoj cveća na otvorenom, a nedugo zatim i u staklenicima.

Može se s pravom reći da ovaj Muzej, koji se prostire na 13.000 kvadratnih metara, odaje počast svim vrednim uzgajivačima bilja. Ono što su učesnici studijskog putovanja mogli da osete na svakom koraku je stvarno postojanje kulture (a riječ kultura morala bi se ovdje pisati sa velikim K) oplemenjivanja prostora biljkama.

U Holandiji je to toliko cenjena delatnost, da su još donedavno svoje poštovane sugrađane baštovane sahranjivali na posebnom groblju koje je izdvojeno njima u čast i kao zahvalnost za život posvećen ljubavi prema biljkama. Fascinantno, zar ne?

Holandija
Caption

Dolina gljiva 

Usledila je poseta kompaniji Brightlabs Campus Greenport u mestu Venlo, gde saradnja biznisa i nauke nije samo fraza, pri čemu se naglasak daje na sigurnu i zdravu hranu, razvoj stočarstva u budućnosti i bio ekonomiju. Potom je na red došla poseta kompaniji Vergeld&Bouten koja na površini od 17 hektara proizvodi sadnice voća i ukrasnog bilja. Nakon toga, poseta je nastavljen kompaniji Vitacrest real čiji je moto: "Stay away from commodity!". Proizvode i pakuju 22 začinske biljke, eksperimetnišu sa njihovom primenom u kuhinji i plasiraju ih na tržište u rekordno kratkom roku.

Deo studijskog putovanja koji je izazvao veliko zanimanje bila je poseta Južnoj Holandiji i njihovoj Dolini gljiva, odnosno kompaniji Paddestoelerij, gde se, uz upoznavanje sa tehnologijom proizvodnje i opreme za gljivarstvo, može probati i jedinstveno pivo od gljiva.

Učesnici projekta imali su priliku da se upoznaju i se i sa semenarskom kompanijom, koja je vodeća u svetu u proizvodnji semena špargle. Fotografiranje i snimanje njihovih proizvoda, zanimljivo, nije bilo dopušteno.

Kraljica cveća za kraj

I na kraju, za kraj putovanja: kraljica cveća! Festival posvećen ruži (Rosen festival  Lottum) u čijoj organizaciji volontiraju svi meštani. Osim što je putovanje imalo edukativnu svrhu upoznavanja i razumevanja pristupa razvoju novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, boravak i iskustva stečena u Holandiji biće podsticaj svim učesnicima projekta za dalje istraživanje, otkrivanje i poboljšavanje tehnologije poljoprivrednog uzgoja, te prenošenja tih znanja učenicama i učenicima škola.


Tagovi

ROSIS4H Holandija Šabac Slavonski Brod Uzgoj cveća Festival ruža Pivo od gljiva Muzej hortikulture


Autor

Emerik Pišl

Više [+]

Emerik je diplomirani novinar s dugogodišnjim medijskim iskustvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić