Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 20.01.2019. 17:00

Uzgoj gardenije, cenjene ukrasne biljke

Gardenija je zahtevna za uzgoj u uobičajenim uslovima zatvorenog prostora. Uprkos tome, uživanje u pogledu na njene procvale cvetove, čini je vrednom truda.

Foto: Pixabay/oom_endro
  • 4.336
  • 20
  • 0

Gardenija (Gardenia jasminoides), izuzetno je cenjena ukrasna biljka. Prelepih cvetova, očaravajućeg mirisa i jedinstvenosti, omiljen je izazov za uzgajivače. Zahtevna je za uzgoj u uobičajenim uslovima zatvorenog prostora. Uprkos tome, uživanje u pogledu na njene procvale cvetove, gardiniju čine vrednom truda.   

Širokih, sjajnih zelenih listova i lepih, nežnih belih cvetova. Poreklom iz Azije. U svom prirodnom ekosistemu, gardenija je zimzelen grm ili manje drvo.  

U kontinentalnom području, gardeniju možete ostaviti napolju tokom proleća i leta, nakon što temperature budu iznad 16°C. Ukoliko dođe do snižavanja noćnih temperature ili samo takve mogućnosti, unesite gardeniju u zatvoreni prostor.

Omogućiti joj idealne uslove za rast

Kao i sve ostale biljke, gardenija će najbolje uspevati ako su joj omogućeni idealni uslovi za rast. Zahteva dosta svetlosti, ali ne i direktnu svetlost koju je leti potrebno izbegavati. Supstrat treba da bude konstantno vlažan, ali zimi zalivanje treba smanjiti. Zalivati kišnicom sobne temperature. Odgovaraju joj temperature između 16°C i 24°C. U slučaju nižih temperatura, zaštititi je od promaje. Gardenija preferira kiselo zemljište (5-6 pH), što je slično supstratu za rododendron (dostupno u baštenskim centrima). Prihrana bi trebalo da bude dva puta nedlejno azotnim đubrivom. Preko zime, gardeniju treba prihranjivati s univerzalnim đubrivom svakih pet do šest nedelja.

Izlaganje nepovoljnim uslovima uzrokuje opadanje listova

Presađivanje gardenije obavlja se u proleće ili svako drugo proleće. Ako primetite da nema dovoljno prostora ili da ne izgleda dovoljno zdravo, čak i provereno nepostojanje bolesti i štetočina, gardeniju treba presaditi u veću posudu. Kod presađivanja koristite supstrat za rododendrone ili gardenije.

Uz poseban supstrat, kod uzgoja gardenije potrebno je obratiti pažnju na niske temperature i neredovno zalivanje. Izlaganje tim nepovoljnim uslovima, gardeniji će uzrokovati opadanje listova i pupoljaka. Osim toga, gardenija je vrlo osetljiva na štetočine (lisne vaši i stenice) i bolesti (pepelnica i antraknoza).


Tagovi

Gardenija Sobno bilje Ukrasno bilje Zalivanje Prihrana Presađivanje


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao