Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno i lekovito bilje
  • 29.04.2023. 13:30
  • Pčinjski okrug, Vranje

Vinka ljubomorno čuva cveće koje predstavlja simbol starog Vranja

Nije odustala od uzgoja božura zato što predstavlja simbol časti i bogatstva. Počasno mesto u njenoj bašti i dalje imaju sleščiki, a mnogi ih kupuju zbog izvesnog lekovitog svojstva koje ima prilikom otklanja problem sa nesanicom i glavoboljom.

Foto: Gordana Nastić
  • 4.098
  • 987
  • 1

Vranjanke su oduvek uživale u cveću. Otuda su uvek nastojale da svoja dvorišta i terase ukrase najlepšim primercima cveća. A koliko vrsta cveća svaka ima videle bi tek u letnjim mesecima kada bi se ono razgranalo i rascvetalo. Tada u svoj svojoj lepoti zasija i raznobojno cveće njihove sugrađanke Vinke Krstić, koje neprestano izaziva divljenje kod slučajnih prolaznika.

Čitav život uzgaja cveće

Ova žena otkako zna za sebe uzgaja cveće, a njena dopunska delatnost postalo je kada zaradom koju je ostvarivala u "Jumku" nije mogla da podmiri planirane troškove. Zbog toga je počela konstantno da proširuje asortiman zasađenog cveća. Za razliku od nekih, ona je u svojoj bašti ljubomorno čuvala cveće koje je nekada bilo simbol starog Vranja poput božura, šeboja, perunike, sleščiki, zumbula, lala, starinskih kavaljerki.

Naša sagovornica kaže da nije odustala od uzgoja božura zato što je simbol časti i bogatstva i što donosi sreću, ali i zato što je veoma zahvalan za održavanje i što su njegovi cvetovi najlepše ukrašavaju dom u kome raste.

Božur - simbol časti i bogatstva

“Božur je biljka koja ne traži presađivanje i godinama cveta bez prestanka.”, tvrdi Vinka.

Sve dok je u njenoj bašti mirisao i šeboj u žutoj, narandžastoj i crvenoj boji neprestano su ga pohodile pčele i leptiri čineći ga bajkovitim. Vranjanke su, po njenim rečima, obožavale ovo cveće zbog njegovog prelepog mirisa, a mnoge su ga zasadile kada su pročitale neke stihove pesama najpoznatijih srpskih pesnika u kojima se dive njegovoj lepoti. Počasno mesto u njenoj bašti i dalje imaju sleščiki. Od ovog cveća ona i danas ostvaruje najbolju zaradu zato što je na ceni kod kupaca.

"Ovo cveće je decenijama in u Vranju pa ga svaka domaćica ima u svom dvorištu, balkonu ili terasi. Lako je i za održavanje i zato one praktikuju da ga imaju u više boja", ističe ova poznata vranjska cvećarka.

Imajući to u vidu ona ovo cveće svake godine svojim mušterijama ponudi u svim mogućim bojama. Kaže da se ono veoma lako proizvodi, ali i održava. Zato svojim mušterijama obavezno posavetuje da ovu vrsta cveća ne sklanjaju sa sunca, ali i da ga mnogo ne polivaju jer previše vlage može da mu zasmeta.

Lekovita svojstva cveća

Neki kod nje dođu da kupe ovo cveće i zbog njegovih lekovitih svojstva koje ima kada se drži u kući, a čiji miris pomaže prilikom problema sa nesanicom i glavoboljom. U svom dvorištu tamo gde ima puno vlage, ova žena uzgaja i peruniku - simbol vere, nade, mudrosti i prijateljstva, a koji je u narodu još poznatiji i kao božanski cvet.

Perunika, prema njenim rečima, odlično podnosi sušu, a podjednako dobro uspeva na rastresitom i ilovastom zemljištu. Posebnu čar i lepotu njenoj bašti daju i lale koje ima u više boja. Redovno ih sadi na dobro usitnjenoj zemlji gde ima dosta svetlosti i malo hladovine. Nikada ne preteruje i sa zalivanjem i tako uspeva da sačuva svaku zasađenu lukovicu od kojih dobije fantastične cvetove kojima redovno ukrasi svoj sto u vreme Vaskrsa zato što u vranjskom kraju postoji verovanje da onog, ko ih toga dana im na stolu pored ofarbanih jaja, tokom godine čeka mir i blagostanje.

Posebnu čar i lepotu njenoj bašti daju i lale

Ipak pravi drgulj u njenoj bašti čine starinske kaveljerke, cveće koje uzgaja isključivo u saksijama, a koje je idealno za ukrašavanje unutrašnjeg dela kuće.

"Svaka domaćica želi da ga ima u kući čim baci pogled na njegove predivne crvene cvetove", hvali se Krstićeva i dodaje da ovom cveću sunce najviše prija u ranim jutarnjim satima i kasnim popodnevnim i tada najbolje uspeva. Njoj to uvek pođe za rukom zato što ona svoje cveće uzgaja sa ljubavlju, pa joj ono na najbolji način uzvrati.


Tagovi

Vinka Krstić Asortiman cveća Uzgoj božura Šeboj Lekovita svojstva cveća Uzgoj perunike Gajenje lala Starinske kavaljerke


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.