Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lale
  • 23.09.2018. 15:00

Vreme je za sadnju lukovica tulipana!

Kraj septembra i oktobar vreme je za sadnju tulipana, koji će nam krasiti vrtove u proleće.

Foto: Bigstokphoto/Grigorenko
  • 2.825
  • 34
  • 0

Kraj septembra i oktobar, otprilike 1,5 do dva meseca pre smrzavanja zemljišta u kontinentalnom kraju, vreme je za sadnju lukovica tulipana ili lala, kako ih još nazivamo. Uspevaju u područjima sa hladnim zimama i toplim sušnim letima.

Najbolje ih je smestiti u lakša, plodna tla, na sunčanom položaju. Ne podnose previše vlage i trebaju propusna zemljišta. Iako botanički spadaju u trajnice, mnogi ih tretiraju kao jednogodišnje i nakon cvetanja vade iz zemlje i ponovo sade u jesen. Preporučuje se da se to radi svake treće godine i tada se sade na drugo mesto zbog "zdravlja" lukovice.

Sade se radi estetskog utiska u grupama po 10-15 lukovica, na gredice u kombinaciji sa ostalim prolećnim lukovicama, uz rubove gredica, u posude. Razmak sadnje je 10-12 cm, dubina 20 cm od dna lukovice.

O tulipanima

Tulipane razlikujemo prema cvetu - obliku, veličini, boji  i visini cveta. Ima jednostrukih i duplih i onih kovrdžavih latica. Delimo ih i prema vremenu cvetanja, primeni i dr. Tako postoji oko 15 sorti i oko 4.000 varijeteta tulipana.

Najveća i najpoznatija sorta tulipana su Triumph tulipani namenjeni prvenstveno za rez, zatim dvobojni Rembrandt, najviši i najkasniji Darwin, Kaufmannia, Fosteriana, Parrot, najniži i tulipani "za masovne sadnju“ tipa Greiggi, tulipani sa cvetom nalik ljiljanu i božuru.

Cvetaju od početka marta (rani) do kraja maja (kasni). Visina im je od  10 cm do 15 cm (sadnja na gredice), pa sve do 45-60 cm koje su prikladne i za rezano cveće.

O proizvodnji lukovica

Naravno da prvo pomislimo na Holandiju, najvećeg svjetskog proizvođača lukovica cveća. Video prikazuje jednu proizvodnu priču, od sadnje do berbe lukovica lala na imanju holandskog proizvođača "Maliepaard Bloembollen B.V.".

Autor: Sunčica Dombaj, stručna savetnica za hortikulturu 

Video: Youtube/Tractorspotter


Tagovi

Tulipani Sadnja tulipana Lale Triumph tulipani