Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja cveća
  • 19.05.2021. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Platičevo

Za cvećare, ova godina bolja od prošle - podižu se novi plastenici

Mušterija imamo više nego prošle godine, tako da zasnivamo i novu proizvodnju, jer smo skoro sve prodali, kaže proizvođač Ivan Pavlović iz Platičeva.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 707
  • 79
  • 1

Sa dolaskom lepog vremena intenzivirani su i radovi na uređenju dvorišta, terasa, balkona i vrtova. Mnogi domaćini se diče lepim i bujnim cvećem koje gaje sa posebnim zadovoljstvom i poklanjaju mu veliku pažnju. Drugačije i ne može biti, a da bi vam svi pozavideli na lepoti i bujnosti cvetova treba voditi računa od koga se rasad nabavlja. Najbolje je od poznatih proizvođača, od onih koji su dugo godina na tržištu i koji imaju iskustvo u toj vrsti proizvodnje.

Uz saksiju i savet

Da bi vaše cveće tokom leta bilo bujno i lepo treba dosta ljubavi i pažnje, ali i znanja kako petunije, muškatle, surfinije održati svežim i tokom vrelih letnjih dana. Savet o tome ćete dobiti u rasadniku Pavlović u Platičevu u kome možete nabaviti sve vrste cveća, kako baštenskog tako i onog koje je namenjeno samo za terase i balkone.

"Naravno da svako ko kod nas kupi cveće dobije savet i kako da ga održava. Svi bi voleli da i njihovo cveće bude kao naše, ali treba puno raditi, zalivati, prihranjivati", kaže Ivan Pavlović.

Cveću je potrebna prava nega za dobar razvoj (foto: Z. Markovinović)

U plastenicima ovog proizvođača nekoliko hiljada saksija različitog cveća. Svako može pronaći nešto za svoje dvorište i to po veoma pristupačnim cenama koje se ni zbog poskupljenja repromaterijala nisu značajnije menjale. Prodaja ide izuzetno dobro, daleko bolje nego prošle godine u jeku korone.

"Plašili smo se lane da li ćemo i kako ćemo prodati sve ono što smo proizveli, ali uspeli smo. Uspevamo i ove godine. Mušterija imamo više nego prošle godine, tako da zasnivamo i novu proizvodnju, jer smo skoro sve prodali. Najbolje se prodaju muškatle, petunije, surfinije, a dobro se prodaje i cveće za bašte", kaže naš sagovornik i dodaje da i ove godine raznose cveće na kućne adrese za veće porudžbine.

"Iako ovogodišnja sezona još nije završena, ja sam zadovoljan. Puno radimo, ali sve se to vrati."

Predaha nema

Iako na početku bavljenja ovim poslom Pavlovići nisu razmišljali o većoj proizvodnji, godinama se njihov stav menjao. Prošle godine su zbog velike potražnje cveća podigli još jedan plastenik, kako bi izašli u susret brojnim kupcima, a ima ih iz čitave Srbije.

"Prošlogodišnja proizvodnja je bila inicijalna kapisla da proširimo proizvodnju. Brzo smo prodali sve što smo proizveli, a mnogi su ostali bez kvalitetnog rasada cveća, pa smo odlučili da za ovu godinu povećamo proizvodnju, a to je bilo moguće samo podizanjem novog plastenika. Sada je sve drugačije, proizvodnja je značajno povećana, kvalitet je još bolji, ai više je kupaca", kaže platičevski proizvođač i dodaje da sada za svakog ko dođe ima po nešto.

Za Momčila Jovanovića muškatle je lako negovati, ali koje bolesti se čuvati?

"Uglavnom najvažnije je da su naši kupci zadovoljni, a po tome koliko se cveće iz naše plastenika traži, jesu. To nas i obavezuje da ne smemo posustati i da moramo biti još bolji. U proizvodnju rasada cveća uključena je celokupna porodica, a imamo i radnike tokom čitave godine, jer u ovoj vrsti proizvodnje predaha bukvalno nema." 

U pripremi je i novi rasad što samo govori o kvalitetu muškatli, petunija, karanfila, čokotica i ostalog cveća koje već krasi mnoga sremska dvorišta, a njihovom lepotom se diče i mnogi domaćini iz čele Srbije.


Tagovi

Proizvodnja cveća Prodaja cveća Rasad cveća Nega Ivan Pavlović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".