Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dekoracija dvorišta
  • 27.03.2018. 18:15

Zaboravljeni mirisni karanfili

Mirisni karanfil je zimzelena trajnica koja cveta u maju i junu. A jedan cvet može da zamiriše celo dvorište. Ime roda Dianthus potiče od dve latinske reči: dios - božanstven i anthos - cvet. To ime sve govori, a ove karanfile nekada su naše prabake i bake obilato sadile u svojim dvorištima.

Foto: Magdalena Nenković
  • 4.683
  • 35
  • 0

Mirisni karanfil je niska trajnica, prepoznatljiva je po izuzetnom mirisu. Višegodišnja je biljka, otporna na mraz. Prvi cvetovi se pojavljuju u junu. Visok je svega  10 cm do 20 cm. Širi se svojim razgranatim rizomom i može da zauzme veće površine. Listovi su zimzeleni, sivozelene boje. Tokom leta na tankim grančicama se otvaraju mirisni cvetovi različitih nijansi ružičaste boje. Kao srebrnasti pokrivač tla, ova biljka krasi baštu i u vreme kada ne cveta.

Odlična za dekoraciju dvorišta

U pejzažnoj arhitekturi inženjeri posežu za njim kod dekorativnih ostrva od starinskog karanfila, kojim može da se ukrasi kamenita bašta ili ivične površine  oko trotoara. A manje površine mogu da se zasade njime i da posluže umesto travnjaka. Podmlađuje se redovnim deljenjem korena. Ako to ne činimo, neće dugo potrajati.

Voli osunčana mesta, eventualno blagu senku. Potrebno je redovno zalivanje, ali ne obilno. Karanfil voli vodopropusna zemljišta sa malo kreča.  Na žalost i nepravedno, karanfil je retko u centru pažnje. U leji je uglavnom pratilac ostalog cveća. Ipak, isplati se pogled iz blizine na latice. A zauzvrat, ne traži mnogo.

Postojbina baštenskog karanfila je zapadna i srednja Evropa. Ime roda Dianthus potiče od dve latinske reči: dios - božanstven i anthos - cvet.

Kad birate, obratite pažnju

Raznovrsnost karanfila je zaista velika, pa i za najveće poznavaoce biljaka, jer postoji veliki broj kultivata i sorti. U zavisnosti od vrste od koje potiču, biljke se dele na jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje. Stoga, kada idete u nabavku dobro se raspitajte, ukoliko želite baš trajnice. Jednostavniji i jeftiniji način je da uzmete pelcer od nekoga ko već ima u bašti ovaj karanfil i da odmah znate šta donosite u svoju baštu i čemu možete da se nadate.

Predlažemo: kombinujte ih sa ružama

Često se viđa, recimo, u lejama sa ružama da pogled na golu zemlju kvari celokupnu sliku. Osim toga, bar dva tri puta u sezoni mora da se čupa korov oko ruža. Karanfil o kome govorimo, zauzeće zemlju oko ruža i ulepšaće ceo prostor. Kako ima dobru pokrivnu moć, korov više neće rasti. A i zimi će čitava leja biti dekorativna, jer lišće karanfila ostale zimzeleno. Isto se može uraditi i sa bilo kojom drugom lejom gde zemlja ostaje slobodna. Kako su ovi karanfili niske trajnice, mogu se kombinovati sa ostalim niskim cvećem.


Tagovi

Mirisni karanfil Dianthus Niska trajnica Dekoracija dvorišta


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.