Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šafrana
  • 10.06.2015. 09:00

Zašto šafran nazivaju crvenim zlatom?

Gram najboljeg šafrana može da dostigne cenu od 65 dolara što je više od plemenitih metala. Vredan je i skupocen zbog načina branja.

Foto: www.dw.de
  • 544
  • 29
  • 0

On je najskuplji i najtraženiji začin na svetu. Šafran je poznat i kao crveno zlato. Zbog toga ga neki šefovi kuhinja i čuvaju kao pravu dragocenost - pod ključem.

Gram najboljeg šafrana može da dostigne cenu od 65 dolara, što je više od plemenitih metala. Vredan je i skupocen zbog teškog procesa branja. Naime, za samo 400 grama potrebno je ručno odvojiti oko 200.000 niti iz 70.000 cvetova šafrana Crocus sative. U Iranu se on proizvodi više od 3.000 godina. Od 250 proizvedenih tona šafrana svake godine u svetu, čak 90 % se proizvede u toj zemlji.

Neuporedivo manje količine te aromatične biljke, koja se koristi u pripremanju jela, ali i kozmetici te alternativnoj medicini, proizvode se u Grčkoj, samo 6 tona, upola manje od toga u Avganistanu te po 2 tone u Maroku i Indiji.

Sankcije na izvoz

Izvoz šafrana iz Irana, prema podacima iranskog Nacionalnog veća za šafran, raste od 2007. godine kada je iznosio 100 tona. Međutim, dve godine kasnije se gotovo prepolovio, ali je posle toga opet neprekidno rastao, te 2012. godine dostigao 139 tona.

Ipak, za iranske trgovce šafranom posao je u poslednjih nekoliko godina postao težak zbog međunarodnih sankcija uvedenih zbog nuklearnog programa. Sankcije su blokirale pristup unosnim tržištima Evrope, SAD-a i Kanade, javlja CNN, pa su iranske kompanije i banke isključene iz globalnog finansijskog sistema.

"Ne možemo da koristimo banke", kaže Mehrdad Rovhani, predsednik kompanije Saffron Rowhani, koja u provinciji Korosani proizvodi preko 70% iranskog šafrana. "Moramo da angažujemo kurire koji su skupi i direktno trguju s kupcima. Svesni smo da nas nekada i varaju prilikom isplate", dodaje on. Druge iranske kompanije vraćaju se razmeni kako bi izbegle bankarska ograničenja.

Cena 2.000 dolara po kilogramu

Uprkos teškoćama, "Rowhani" je uspeo da zadrži izvoz od 50 kilograma mesečno preusmeravajući svoje poslovanje na nova tržišta u zemlje Zaliva i Srednjeg istoka. Preko iranske šafranske industrije izvoz je prošle godine porastao za 36%, a cena kilograma polako se povećala na oko 2.000 dolara.

"Tražnja šafrana je veća od ponude, pa uprkos gubitku od preko 7 miliona dolara godišnje prodaje u Velikoj Britaniji, kompanija Iran Hassos Ltd. zadržala je promet vredan 48 miliona dolara u 2014. godini. To je slično nivou od pre uvođenja sankcija", kaže Ali Šeik, londonski predstavnik kompanije Iran Hassos Ltd. Šafran koji dolazi do kupaca, kako piše CNN, često bude i pomešan s nekvalitetnim, iz neke druge zemlje.

"Avganistan obrađuje zalihe koje je dobio iz Irana, daje im originalne potvrde i dostavlja ih kupcima", kaže Šeik dodajući da je šafran koji dolazi u Španiju mešavina španskog i prodanog šafrana.

Kvalitet šafrana je u moći bojenja jela

Prema nekim procenama samo oko 1 % španskog šafrana raste u zemlji. Međutim, uprkos takvim zbivanjima, Šeik i drugi proizvođači uvereni su u jedinstven kvalitet iranskih začina zadržavajući svoju poziciju kao zlatni standard.

Inače, sam začin dobija se iz vrha tučka, a kod određivanja njegovog kvaliteta najvažnija je, kako navode pojedini izvori, njegova moć bojenja jela. Šafran cveta samo tri nedelje u celoj godini, a iz svake lukovice u sezoni može da izraste 2 - 9 cvetova ljubičaste ili plave boje.

Foto: www.dw.de


Tagovi

Začinsko bilje Iran Gajenje šafrana Crveno zlato Avganistan Sankcije na izvoz Iran Hassos Ltd. Kvaliteta šafrana


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)