Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 23.07.2023. 16:30

Znate li koja sve lekovita svojstva ima kantarion?

Berete li kantarion? Pravo vreme za to je od jula do septembra. Stoga korpice u ruke i trk na livadu, a pročitajte i zašto?!

Foto: Danijela Plavšić
  • 4.625
  • 346
  • 0

Naši stari su mnogo više poznavali lekovito bilje i lečili se njime. Moderne generacije više veruju farmaceutskoj industriji i snabdevaju se vitaminima u zdravstvenim apotekama ili trgovinama. Retki su oni koji spas traže u samoj prirodi. Zar nismo davno naučili "bolje sprečiti nego lečiti"?

KantarionHypericum perforatum, se koristi kao antidepresiv, sedativ i antibiotik. U poslednje vreme on je sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije.

Sunčev cvet

Raste po pašnjacima, livadama, uz puteve i na napuštenom zemljištu. To je zeljasta biljka, uspravne stabljike s razgranatim gornjim delom. Listovi su sitni i jajastog oblika. Na vrhu stabljike se nalaze sitni bogato razvijeni zlatno-žuti cvetovi skupljeni u cvat. Može narasti 70 cm do jednog metra u visinu. 

Preporučuje se, ovo lekovito bilje, sakupljati u periodu od jula do septembra. Gornji deo biljke se suši u hladu, na blago vetrovitom mestu ili na tavanu.

Suši se u hladu na prozračnom mestu

Koristi se kod depresije, poremećaja raspoloženja, u menopauzi, anksioznosti i sezonskih umerenih, blagih depresija, razdražljivosti, straha i nemira. U poređenju sa antidepresivima, takođe je efikasan, ali znatno manje ima neželjenih dejstava. U kombinaciji s antidepresivima i opijatima može biti opasan po život, zato oprezno s ovom biljkom uz konsultacije sa stručnim licima.

Smatra se da je kantarion sunčev cvet jer tokom godine sakuplja sunčevu svetlost i pruža nam je u zimskim mesecima sa manje sunca. S toga je opravdana njegova upotreba u zimskom periodu kada nam energija opada.

Smanjuje i upalne procese kože, deluje protiv brojnih bakterija. Kad se koristi u letnjim mesecima nije poželjno da nam koža bude izložena suncu jer mogu nastati opekotine. U narodnoj medicini se koristi kao čaj pri lečenju bubrega, želuca, jetre, čira na dvanaestopalačnom crevu, kod ženskih bolesti, deluje kod menstrualnih bolova, poremećaja raspoloženja, nesanice, gastritisa, upale mokraćne bešike, noćnih mokrenja kod dece, infekcije usne duplje, pomaže kod mnogih vrsta glavobolje i migrene. 

Pripremite čaj ili ulje

Čaj se priprema kao i većina drugih, sasušena biljka se posipa proključalom vodom. Pije se jedna šolja pre jela i jedna uveče pred spavanje. Šoljica čaja od kantariona sa medom svaki dan može pomoći pri lečenju zglobova, bolova u leđima, umanjiti probleme sa reumom i iščašenjima.

Svima nam je poznato ulje od kantariona koje se dobija kada 4 supene kašike prelijemo sa 0,5 l maslinovog hladno ceđenog ekstradevičanskog ulja, ostavi se na suncu 40 dana, a zatim procedi i čuva u tamnoj bočici. Ovako pripremljeno ulje može se koristiti pri masiranju zglobova i leđa, te pri lečenju svih opekotina kože.

Lekoviti kantarion - kako napraviti tinkturu, a kako ulje?

Takođe, poznato je da ulje može pomoći pri otklanjanju akni, mažući prethodno očišćeno lice svako veče pred spavanje, a kantarion lepo deluje i na ten. Dakle, brojna su lekovita svojstva ove čudotvorne biljke, ovde su pobrojana najvažnija, a ima ih još. 

I jedna napomena, kantarion se ne bi smeo koristiti u vreme trudnoće i dojenja jer se smatra da izaziva vrtoglavice kod dojenčadi i još nisu detaljno istražene nus pojave, ali se ne preporučuje u tom periodu piti čaj od ove biljke.

Kantarion se još naziva gospina trava, ivanje zelje, bogorodičina trava, gorač, zvončić i drugi nazivi poznati u narodu. Pišite nam u komentaru, kako vi zovete ili koristite ovu biljku?


Povezana biljna vrsta

Kantarion

Kantarion

Engleski naziv: St. John's wort | Latinski naziv: Hypericum perforatum

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Latinski naziv biljke – Hypericum perforatum – potiče od grčkih reči hyper = iznad i exion = misao, što označava njenom naročitu... Više [+]

Tagovi

Kantarion Čaj od kantariona Ulje kantariona Sunčev cvijet Gospina trava Gorač Lekovito bilje


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.